Categorieën
Fryslân Geschiedenis Verhalen

HERDENKEN EN DE LANCASTER

Ter ere van de Nationale Dodenherdenking vloog op 4 mei één van de twee nog luchtwaardige Avro Lancaster bommenwerpers over onder meer Harlingen. Vanwege mijn grote interesse in de Tweede Wereldoorlog, wilde ik de viermotorige bommenwerper fotograferen.

Samen met een vriend reed ik naar Harlingen, volgens hem de mooiste stad van Friesland. In de strandtent aan de Waddendijk ontmoeten we nog een bekende van hem. Met zijn drieën stelden we vast dat de plaatselijke kynologenclub ook een uitje op deze dag had gepland, want door de vele honden zagen we de zee haast niet meer. Een uiterst gezellige beestenboel.

Aangezien de sfeer zeer goed was, besloten we vanaf het terras de komst van de Lancaster af te wachten. Ik hield met een half oog de belangstellenden op de dijk in de gaten en zag plotseling dat diverse personen daar de camera pakten. Dat was voor mij ook het moment om te fotograferen. Als ik mijn gezelschap niet had geïnformeerd over de Lancaster, hadden ze er niets van mee gekregen. Het kan verkeren.

De Lancaster bijna uit het zicht verdwenen en op weg naar Texel. © Súdwester

Nog een beetje informatie over de Avro Lancaster. Avro was de fabrikant van het vliegtuig. Eerst was er de Manchester, een tweemotorige bommenwerper, maar deze voldeed niet. Vervolgens kwam de viermotorige Lancaster er, waarvan er ongeveer 7300 werden gemaakt en 3249 verloren gingen.

De eerste testvlucht van het toestel was op 9 januari 1941 en vanaf 1942 werd de bommenwerper volledig ingezet. De bemanning bestond uit zeven man. In totaal werden er 156.000 missies gevlogen en ruim 600.000 ton bommen werden er met de Lancasters afgeworpen.

Súdwester