Categorieën
Commentaar Fryslân Politiek

Formateur Brouwer voelt zich verliezer na exit PvdA

Geheel onverwacht trekt de PvdA vandaag de stekker uit de Friese formatie. Afgelopen vrijdag hield de partij een strategisch beraad over de bezuinigingen op Doarpswurk, cultuur en natuurontwikkeling. Over deze financiële gang van zaken van deze thematiek werd gisteren, maandag 19 juni, nog overeenstemming bereikt met BBB, CDA en CU. Er werd zelfs een coalitieakkoord bereikt!

‘Na bijna twee maanden onderhandelen waren we er maandagavond uit. En dat hebben we met elkaar gevierd. Wijn, terras, feestfoto’s, hugs’, zegt formateur Oebele Brouwer tegen Omrop Fryslân. Als een donderslag bij heldere hemel ontvangt hij vanochtend het bericht dat de PvdA zich toch terugtrekt uit de formatie. Brouwer ervaart het een en ander als een nederlaag, schrijft de Omrop.

PvdA-fractievoorzitter Edou Hamstra.

PvdA-fractievoorzitter Edou Hamstra: ‘Onder druk en in het moment hebben wij maandagavond gezegd dat dit het moet zijn. En toen ik maandagavond thuis kwam zei ik al: jongens dit is gewoon te weinig, dit kan ik niet maken.’ Daarna volgde er overleg met haar fractie en werd besloten de overeengekomen afspraken toch niet te accepteren. Dit is ook door een woordvoerster van de PvdA aan BREKT.NL medegedeeld.

Formateur Brouwer heeft zijn opdracht teruggegeven aan CdK Brok. Er komt een nieuwe formateur die de politieke kar gaat trekken. FNP of VVD komt nu in beeld als mogelijke coalitiepartner.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1211815/formateur-oebele-brouwer-na-mislukte-formatie-we-waren-er-maandagavond-uit

https://nos.nl/artikel/2479611-formatie-provinciebestuur-friesland-loopt-alsnog-spaak-pvda-stapt-eruit

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1211822/edou-hamstra-had-handtekening-al-gezet-onder-druk-en-in-het-moment-gedaan