Categorieën
Columns Fryslân Landbouw Politiek

EEN DRUKKE LAATSTE VOORJAARSDAG

Het is een laatste voorjaarsdag vol met politieke chaos op provinciaal niveau. PvdA Fryslân komt gisteravond samen met BBB, CDA en CU nog tot een coalitieakkoord. En vanochtend trekken de sociaaldemocraten de toezegging aan dat akkoord weer in.

Vanmiddag publiceert dit infopodium een brief van BBB-voorman Abel Kooistra en een schrijven van CDA-fractievoorzitter Friso Douwstra over de gepasseerde gang van zaken. En kandidaat-gedeputeerde Matthijs de Vries (CU): ‘Het is voor ons dan ook teleurstellend dat de PvdA deze keuze alsnog heeft gemaakt.’ De drie partijen proberen alle zeilen bij te zetten om voor het aanbreken van de zomervakantie toch met FNP of VVD een coalitieakkoord te presenteren.

Daarnaast slaat de berichtgeving over het op termijn sluiten van de ziekenhuizen in Sneek en Heerenveen in als een bom. Het is nodig dat de Friese politiek haar tanden laat zien om deze sluiting te voorkomen. Gezondheid en zorg van de Friese bevolking is een elementair thema.

Morgen wordt uitsluitsel over het Landbouwakkoord verwacht: bereiken de betrokken partijen overeenstemming of niet? LTO-voorzitter Sjaak van der Tak heeft namelijk over 21 juni een deadline uitgesproken.

Het blijft spannend.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/06/20/friese-bbb-cda-en-christenunie-verbijsterd-over-breuk-pvda