Categorieën
Verhalen

DE LIJKWADE EN DE ZOEKTOCHT NAAR DE AUTO

Tijdens een werkzame periode in Italië bij het programmeren en inbedrijfstellen van een kaasfabriek, ongeveer 50 km ten zuiden van Turijn, bezocht ik op een vrije zondag met mijn Citroën BX de kathedraal in Turijn om iets te weten te komen over de lijkwade, die daar wordt bewaard.

Op dat moment was er geen bezichtiging mogelijk. Er waren wel foto’s te bezichtigen en was informatie te raadplegen. Bij het verlaten van de kerk bleken tot mijn verbazing, de sloten van alle vier autodeuren met een boormachine te zijn bewerkt. Men was er niet in geslaagd om in te breken, maar ik kon de deuren zelf ook niet meer open krijgen. Vervolgens heb ik in een nabij gelegen restaurant de plaatselijke wegenwacht laten bellen.

Na lang wachten kwam de hulp aanrijden. Anders dan in Nederland was dat geen heer met een pet op, maar een sjofel figuur, die met een ijzerdraadje binnen enkele seconden een deur openkreeg – een ingewijde in dat werk blijkbaar. Ik moest nieuwe sloten zien te krijgen en in de daaropvolgende dagen liet ik dat ergens doen. Maar, terwijl de auto op straat geparkeerd stond voor mijn hotel werd het voertuig ‘s nachts gestolen.

Automodel Citroën BX.

Aangifte doen bij de politie ging alleen door middel van een speciaal formulier, dat te koop was bij een tabakswinkel. Ook bleek de betreffende agent deze dag nog eens geen dienst te hebben. 

Intussen regelde ik via mijn verzekering een taxi om naar het werk te gaan. Enkele dagen later  vertelde ik mijn verhaal bij de plaatselijke maffia ofwel aan een van onze “vrienden” in de kroeg, vlakbij het hotel. En kort daarna kreeg ik te horen, dat mijn auto gevonden was in een stad circa 80 km verderop.

Met moeite kon ik van een mijn Nederlandse collega’s uit Nederland zover krijgen om mij naar die stad te rijden. Het politiebureau aldaar was nog wel open, maar ze konden me niet helpen. ”Morgen terugkomen”, klonk het.

De volgende dag werd ik met een taxi en de plaatselijke wegenwacht, die voor ons uitreed, naar de gestolen auto gebracht. Door een weiland lopend, zag ik de auto bij een loods staan. Onderweg stormde er een enorme grijze wolfshond op me af, die aan een lang touw zat. Net voordat het beest bij me was, spande het touw zich en vloog de hond met een grote boog achterover. De aanwezigheid van de hond zal een soort van wraakactie geweest zijn, omdat ik de autodieven voor het blok had gezet.

De auto was compleet leeg, zelfs het flesje zonnebrandolie miste eruit. Mijn Italiaanse verblijf kenmerkte zich door een gestolen auto, een merkwaardige zoektocht en corruptie.

Maar de lijkwade blijft een mysterie. Kijkt u verder via: https://fb.watch/gtk9TVf5px/

Schelte Anema