Categorieën
Columns Politiek Súdwest

College Súdwest is vijf maanden aan de slag

De coalitiepartijen PvdA, CDA en FNP ogen tevreden in Súdwest. Vanuit de oppositie valt – vooralsnog – weinig kritische tegenwerking te bespeuren.

De PvdA zegevierde bij de raadsverkiezingen van 16 maart 2022. De partij steeg van 6 naar 8 zetels. Een verdiende overwinning na een knappe campagne. In het nieuwe college leverden de sociaaldemocraten twee nieuwe wethouders, Marianne Poelman en Michel Rietman. Het CDA verloor 4 zetels in en behield er 7. Bauke Dam bleef als wethouder zitten en zijn partijgenote Petra van den Akker maakte haar debuut. De FNP won 1 zetel en steeg naar 6. Deze partij leverde Henk de Boer als wethouder.

Wat me met name opvalt is dat Rietman en Dam in diverse persbulletins van de gemeente in overdreven mate het woord voeren. Ze zijn ergens in de veronderstelling dat besturen identiek is aan campagnevoeren. Profileringsdrang dus. Collega-wethouders Poelman, Van den Akker en De Boer leggen meer bescheidenheid aan de dag. Gelukkig maar.

Overigens lag het wethouderschap van Rietman niet in de lijn der verwachtingen. Voor zijn wethouderschap was hij voorzitter van het PvdA-bestuur in Súdwest. Op 19 mei 2021 werd de volgende tekst gepresenteerd: ‘Het bestuur van de Partij van de Arbeid Súdwest-Fryslân heeft unaniem gekozen voor Marijke Roskam als lijsttrekker en beoogd wethouder in de nieuwe coalitieperiode.’

Het kan verkeren, ook in poerbêst Súdwest.

Wiebe Dooper