Categorieën
Columns Politiek

CDA-leider Hoekstra zet druk op Rutte IV

CDA-voorman Wopke Hoekstra wil graag de verbinding met de samenleving herstellen. Dat is volgens hem nodig omdat we te maken hebben met crises rondom stikstof, koopkracht en asiel. Hij schrijft dat op de partijsite. Ook wordt Hoekstra geïnterviewd in het Algemeen Dagblad.

Hoekstra ziet 2030 niet meer als streefjaar om de stikstofreductie met de helft te verminderen. Daarmee verhoogt hij met name de druk op coalitiegenoot D66 die 2030 als must ziet.

Vanwege de stijgende prijzen, energie en boodschappen, wil hij een groot aantal maatregelen instellen, waarvoor tien miljard euro extra nodig is. De lagere en middeninkomens worden daarmee geholpen, volgens Hoekstra.

De CDA-leider erkent dat de grote asielstroom en die van vluchtelingen onhoudbaar is voor Nederland. ‘We zullen in ons land en in Europa het lastige gesprek aan moeten hoe we de instroom fors beperken’, aldus Hoekstra.

De inhoud van Hoekstra getuigt van realisme. Hij heeft in de gaten dat Rutte IV de grip op de samenleving kwijt is. Maar daar is het CDA medeverantwoordelijk voor.

Ook heeft Hoekstra in de gaten dat de positie van de christendemocratie in Nederland op het spel staat. Als hij zich op geen enkele manier laat gelden, blijft het CDA richting afgrond gaan.

D66 zal binnenkort in de media een verhaal tegen Hoekstra presenteren. En dan komt Rutte weer met een verzoenende poging. Op deze manier gaan we richting Prinsjesdag.

Maar voor even verdient Hoekstra het voordeel van de twijfel.

Wiebe Dooper