Categorieën
Geschiedenis Súdwest

Berging Lancaster start begin september

Begin september starten de werkzaamheden om het wrak van een Lancaster te bergen dat een aantal kilometers vanaf Breezanddijk in het IJsselmeer ligt. Naar verwachting duurt de berging vier à vijf weken, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Mogelijk bevinden zich tussen de wrakstukken nog stoffelijke resten van de drie vermiste bemanningsleden. Het Ministerie van Defensie voert de werkzaamheden samen met Leemans Speciaalwerken uit in opdracht van de gemeente Súdwest-Fryslân, en in het kader van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Lancaster ED603

De Volendamse viskotter VD-64 vindt in de zomer van 1995 als eerste sporen van het wrak op de IJsselmeerbodem. Zij halen een motor boven water en zetten deze na het verwijderen van een registratieplaatje weer overboord. De gegevens op het plaatje blijken te horen bij de linker buitenmotor van Lancaster ED603. Duikers van Defensie hebben vervolgens de precieze locatie bepaald en vastgesteld dat er waarschijnlijk nog stoffelijke resten aan boord zijn.

De Lancaster ED603 raakte in 1943 beschadigd bij een aanval op de Duitse stad Bochum. Op de terugweg naar Engeland schoot een Duitse nachtjager het toestel neer. De lichamen van vier bemanningsleden spoelden aan, maar de andere drie zijn nooit gevonden.