Categorieën
Columns

Bauke Dam is een wethouder om rekening mee te houden

CDA-wethouder Bauke Dam van de gemeente Súdwest-Fryslân heeft schrijftalent. Zijn column over een perfecte maakindustrie en het bezoek van een Japanse delegatie uit Kurobe maakt dat zonder meer duidelijk. De vriendschapsband tussen Súdwest/Sneek en Kurobe bestaat vijftig jaar. De band kreeg vooral vorm toen in de jaren zestig de Japanse ritsenfabriek YKK zich in de Waterpoortstad vestigde.

Dams column is voorzien van een geweldig stuk inhoud. Hij geeft een uitstekende weergave van het regionale bedrijfsleven, alsmede de cultuur. De columnist, van christendemocratische politieke huize, is een bestuurder met een intellectuele gave. Door zijn toedoen herwint de Mienskip het vertrouwen in de politiek.

Deze wethouder, geenszins naïef, laat zich tekstueel bescheiden gelden en een zekere opsmuk is hem daarom vreemd. Het is adembenemend fijn te lezen hoe diplomatiek en veerkrachtig de wethouder zijn waardering uitspreekt ten aanzien van de ruim vijfduizend bedrijven, en niet te vergeten tweeduizend zzp-ers, in zijn gemeente.

Burgemeester Takekuma van Kurobe geniet met zijn delegatie nog wekenlang na van Dams grandioze epistel. En bij YKK loopt onverwacht de productie torenhoog op. Ook lekker.   

Bestuurlijk Súdwest heeft met Bauke Dam een inspirerend schrijftalent in de gelederen. Dat biedt uitzicht op een literaire prijs.

Bauke, de hiele Mienskip is BEAREGRUTSK op dij.

Wiebe Dooper

U kunt de briljante column van wethouder Bauke Dam raadplegen via: https://sudwestfryslan.nl/publicatie/column-wethouder-bauke-dam-september/