Categorieën
Columns Politiek

43% CDA-aanhang heeft nog vertrouwen in CDA-leider Hoekstra

Ûit een peiling van EenVandaag blijkt dat het vertrouwen in Wopke Hoekstra als CDA-leider onder de eigen aanhang 43% is. Dat is ‘relatief laag: meestal scoren partijleiders in de 80 en 90 procent onder hun eigen achterban’, aldus EenVandaag. Op zaterdag 5 november vindt een CDA-partijcongres in Nijkerk plaats.

Zeven van de tien CDA-stemmers zijn van mening dat het niet duidelijk is waar de partij voor staat. Het zetelaantal van het CDA wordt door EenVandaag gepeild op 8.

‘Het is natuurlijk makkelijker als peilingen omhoog gaan, maar het zijn ook maar peilingen. Misschien is het naïef, maar ik heb vertrouwen in onze inwoners’, zegt CDA-gedeputeerde Peter Drenth uit Gelderland.

Drenth is niet een beetje maar volstrekt naïef. Zijn partij koerst met de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 in het vooruitzicht op een electoraal debacle af. Het voortbestaan van de eens zo dominante christendemocratie in Nederland staat op het spel. De zwakke partijleiding van Hoekstra is slechts een onderdeel van een algehele malaise.

De CDA-bewindslieden Hoekstra en De Jonge zijn managers die handelen vanuit procedures en modellen. Ze zijn vervreemd geraakt van christendemocratische richtlijnen, waarmee tal van andere CDA’ers vanuit het politieke midden wel succesvol waren.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron

https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/zeven-van-de-tien-cda-kiezers-vinden-het-onduidelijk-waar-partij-nu-voor-staat-ze-trekken-hun-mond-nauwelijks-open/