Categorieën
Columns Politiek

VVD GAAT NIET MET PVV IN ZEE

Geert Wilders, de onbetwiste leider van de PVV, wil graag meeregeren in een volgend kabinet. Afgelopen zaterdag 16 september zegt hij dat in De Telegraaf. Ook houdt de VVD de deur voor de PVV open. Maar uiteindelijk gaat de VVD helemaal niet met de partij van Wilders in zee.

Ergens half augustus sluit VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz de PVV op voorhand niet uit. Fractievoorzitter Sophie Hermans zegt op woendag 20 september in de Tweede Kamer over eventuele samenwerking: ‘We willen eerst zien wat de bespreekpunten en breekpunten zijn. Daarna komt er een uitslag en zien we verder.’ Haar uitspraak is met name gericht aan het adres van D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. Hij ‘wilde van Hermans weten hoe de VVD nu aankijkt tegen samenwerking met de PVV‘, aldus NU.nl.

Wilders is van plan zich in eventuele onderhandelingen voor een nieuw kabinet redelijk op te stellen. Een ‘algehele asielstop‘ zal voor de PVV geen struikelblok zijn voor kabinetsdeelname, hoewel de instroom van asielzoekers wel ‘zeer fors omlaag‘ hoort te gaan.

Door de PVV niet uit te sluiten laten Yesilgöz en Hermans de politieke positie van de VVD open. Daar valt vanuit tactische verkiezingsmotieven iets voor te zeggen. Maar als puntje bij paaltje komt, stapt de VVD niet met de PVV in een volgende coalitie.

Twee van de drie grootste partijen: NSC (Nieuw Sociaal Contract), VVD en GroenLinks-PvdA spelen in de aanstaande kabinetsformatie een hoofdrol.

NSC onderhoudt goede banden met BBB, beide partijen zijn cultureel behoudend en in coalitiebesprekingen zal het tussen NSC en BBB soepel verlopen. NSC-lijsttrekker Omtzigt ziet de PVV nauwelijks zitten, omdat hij ernstige bezwaren bij deze partij ziet ten aanzien van de rechtsstaat. Toenadering tussen GroenLinks-PvdA en PVV is ondenkbaar, evenals een kabinet met daarin GroenLinks-PvdA en BBB.

Terug naar de VVD, die eerder kiest voor de optie NSC-BBB dan de optie GroenLinks-PvdA aangevuld met D66. Tussen VVD en D66 botert het niet, ook al geruime tijd voordat premier Rutte begin juli de stekker uit zijn kabinet trekt.

Kabinetsdeelname voor de SP is niet onmogelijk.

De meest vanzelfsprekende coalitie van NSC, VVD en BBB kan – afhankelijk van het aantal Tweede Kamerzetels – aangevuld worden met de ChristenUnie en/of de SP.

De politieke routekaart van de PVV wijst richting oppositie. Wilders maakt geen kans om bewindsman te worden. Gelukkig maar.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:
https://www.nu.nl/politiek/6281731/hermans-vvd-houdt-deur-open-voor-pvv-na-verkiezingsuitslag-zien-we-verder.html