Categorieën
Onderzoek Politiek

PVV stijgt naar historisch aantal van 47 virtuele zetels

(tekst: Ipsos, de Politieke Barometer)

Onze eerste Politieke Barometer na de Tweede Kamerverkiezingen van november 2023 – uitgevoerd tussen 15 en 18 december – laat een grote winst voor de PVV zien.

In de week waarin de inhoudelijke formatiegesprekken onder leiding van informateur Ronald Plasterk gaan beginnen, zien we dat de partij van Geert Wilders ook na de verkiezingen verder aan populariteit wint. De Partij voor de Vrijheid zou nu zelfs 47 zetels halen als de verkiezingen morgen zouden zijn. Dat is 10 zetels meer dan de PVV haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november.

Het lijkt erop dat de PVV haar winst voor een groot deel ten koste van de VVD behaalt: de partij van Dilan Yesilgöz komt in deze peiling uit op 18 virtuele zetels, 6 zetels minder dan het aantal dat ze tijdens de Tweede Kamerverkiezingen hebben behaald.

Maar niet alleen de VVD levert deze peiling zetels in. GroenLinks-PvdA daalt met 3 zetels ten opzichte van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen, waardoor ze uitkomen op 22 zetels.

Dan de SP. Na een teleurstellende verkiezingsuitslag, waarbij de partij kelderde van 9 naar 5 zetels, stapte partijleider Lilian Marijnissen op en gaf ze het stokje door aan Jimmy Dijk, die nu de nieuwe fractievoorzitter van de SP is. Tot nu toe nog zonder het gewenste resultaat. In onze peiling daalt de SP met 2 zetels ten opzichte van de verkiezingsuitslag, waardoor ze nu op slechts 3 zetels staan.

De enige andere partij die naast de PVV op winst staat ten opzichte van de verkiezingsuitslag is de Partij van de Dieren. De partij van Esther Ouwehand behaalt in deze peiling 5 zetels, wat een toename van 2 zetels betekent ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen.


Het zeteloverzicht: de PVV stijgt naar 47 zetels. Op grote afstand volgt GroenLinks-PvdA met 22 zetels. NSC peilt 19 zetels en de VVD staat nu op 18 zetels. D66 blijft stabiel staan op 9 zetels en BBB komt uit op 8 zetels. Dan volgen de Partij voor de Dieren (5), CDA en Denk (beide 4 zetels). SP, SGP, Forum voor Democratie en ChristenUnie peilen alle vier 3 zetels en Volt blijft stabiel op 2 zetels staan. Tot slot verliest JA21 in deze peiling haar enige zetel.

Nu de verkiezingen achter de rug zijn, begint de fase van de kabinetsformatie, waar PVV, VVD, NSC en BBB op dit moment over in gesprek zijn. Maar hoeveel vertrouwen hebben Nederlanders in het slagen van een kabinetsformatie tussen deze partijen? Ons aanvullend onderzoek laat zien dat de helft van de Nederlanders (51%) hier een beetje tot veel vertrouwen in heeft, tegenover ruim een derde (36%) dat zegt er weinig tot geen vertrouwen in te hebben. Het vertrouwen is het sterkst onder aanhangers van deze vier partijen; voor alle partijen (PVV, VVD, NSC en BBB) geldt dat ongeveer zeven op de tien van hun kiezers er vertrouwen in hebben dat het tot samenwerking in een regering tussen deze partijen gaat komen.

Onze cijfers worden ook gepubliceerd door EenVandaag.

Voor meer resultaten uit ons aanvullend onderzoek kun je ons op X (voorheen Twitter) volgen via https://www.twitter.com/Politieke_B.

Ook kunt u raadplegen: https://www.ipsos.com/nl-nl/politieke-barometer