Categorieën
Politiek

PvdD-oprichter Koffeman: ‘Onderzoek naar Ouwehand moet doorgaan’

(tekst: NOS)

Niko Koffeman, medeoprichter van de Partij voor de Dieren en fractievoorzitter in de Eerste Kamer, wil dat het onderzoek naar vermeende integriteitsschendingen door partijleider Esther Ouwehand doorgaat. Koffeman zegt in Nieuwsuur geen kant te kiezen in de ruzie tussen Ouwehand en het bestuur, maar uit wel kritiek op de werkwijze van de fractievoorzitter.

Volgens Koffeman dreigt de vernieuwing binnen de partij te worden teruggedraaid “als de partijleider weer alle macht naar zichzelf wil trekken”.

Ophef

Afgelopen zaterdag besloot het bestuur om Ouwehand niet als lijsttrekker voor te dragen. Reden hiervoor waren “recente meldingen omtrent integriteitsschending”. Het besluit leidde tot enorme commotie in de achterban van de partij. Lokale PvdD-politici zegden het vertrouwen in het bestuur op en ook de meeste fractiemedewerkers bleven achter Ouwehand staan. Kamerlid Leonie Vestering besloot door de partijcrisis met onmiddellijke ingang de Tweede Kamer te verlaten.

“Uitsluitend vanwege de ophef” besloot het bestuur woensdag om af te treden en Ouwehand toch op de kandidatenlijst te zetten voor de Tweede Kamerverkiezingen als lijsttrekker. Maar de bestuurders benadrukken wel dat ze Ouwehand nog steeds niet integer genoeg vinden om lijsttrekker te worden.

Leest u verder via: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2490385-pvdd-oprichter-koffeman-onderzoek-naar-ouwehand-moet-doorgaan