Categorieën
Cultuur Fryslân

Professor doet wandelend onderzoek naar duurzaam toekomstperspectief voor Noord-Nederland

(tekst: Abe Bonnema Stichting)

Bonnema-professor Zef Hemel doet de komende vijf jaar wandelend onderzoek in Groningen en Friesland om een ander toekomstverhaal te ontwikkelen dan het huidige dat gericht is op verdere modernisering en versnelling van het economische leven. In het toekomstige gezonde landschap van het noorden stelt Hemel de mensen, hun gezondheid en welzijn voorop. Pas daarna komt de economie.

Zef Hemel hield de Abe Bonnema Lezing op 10 december in het Rijksmuseum. De lezing, getiteld Het gezonde landschap van het Noorden – Vijf jaar lopen, ging vooraf aan de uitreiking van de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten die gewonnen werd door la-di-da design & architecture.

Hemel stelt dat een duurzamer landschap mogelijk is als we ons perspectief op de toekomst maar veranderen. Niet sneller, groter, meer en rijker, maar trager, gezonder, duurzamer, mooier. “Laat ze de Randstad maar volledig dichtkitten, laten vollopen en laten uitdijen, maar voor Noord-Nederland gaan we iets anders doen, iets wat duurzaam is en sociaal en inclusief. Een omgekeerd toekomstperspectief”.

In gesprek met deskundigen en studenten van de TU Delft en de RUG zal hij de komende jaren al wandelend onderzoek doen naar wat er te leren valt uit de eeuwenoude bewoning en het oude landschap van het noorden. Via ontmoetingen op eeuwenoude voetpaden, studie van de opmerkelijke vitaliteit van honderdjarigen en zijn eigen ervaringen als wandelaar op het Japanse platteland ontdekte hij hoe deze manier van onderzoeken kan bijdragen aan de herontwikkeling van een duurzamer platteland.

Planoloog Zef Hemel (1957) is sinds 1 mei 2022 bijzonder hoogleraar Revitalisatie van rurale en urbane regio’s – In het bijzonder in Groningen en Friesland aan de Rijksuniversiteit Groningen en de TU Delft. Hij bekleedt de Bonnema-leerstoel, een nieuwe leerstoel die is ingesteld door de ir. Abe Bonnema Stichting. Hemel studeerde sociale geografie en planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van 2012 tot 2022 bezette hij de Wibaut-leerstoel voor Grootstedelijke Vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam.

Via bijgaande link komt u bij de site van de Abe Bonnema Stichting:
https://abebonnema.nl/abe-bonnema-lezing-door-zef-hemel-2/