Categorieën
Humor Ingezonden

OUWE SEUN UUT HARLINGEN: ‘DE OPENING FANNE PRINS HENDRIKKADE IS UN PYRRUSOVERWINNING’

Eergister ontving dit mediapodium een derde ingezonden stuk van een ouwe seun, de bijnaam voor een echte Harlinger. De wieg van de schrijver stond echter in Sneek en groeide erop. Na zijn opleiding aan de mts in de Waterpoortstad vertrok hij voor zijn werk in de techniek naar Harlingen, waar hij inmiddels bijna vijftig jaar woont. Met een frisse blik en een bepaalde spot kijkt de ouwe seun naar de gang van zaken rondom de autoluwe proef in zijn geboorteplaats.

Harlingen, 20 juni 2024

Beste Snekers,

Laat jim niks wies make deur die PvdA-wethouder Michel Rietman ofer de openstelling fanne Prins Hendrikkade foor fier maanden, want dan goait hij disse ferkeersader weer dicht. Hij tofert dan as gewoanluk weer wat ferdachte data uit sien rooie PvdA-hoedsie en elkuneen in die slaperige raad loopt wer achter um an.

De partij fanne Friese terp steunt ut autoluwe gedoe folop.

Fanselts folgt disse Rietman un agenda fan bovenaf. Hy wil graach alle Snekers oppe fiets hêwwe, seker oek de meensen uut ut Sperkhem, dêr wêr fanouds altied op de roaie PvdA wurde stemt. Tsja, mar dat is foarbij. De bewoaners fanne Frederik Hendrikstraat, Maria Louisestraat en Woudstraten bijfoorbeeld stemme groatendeels op andere partijen. En dat is hiel logies.

Miskien pakt dur wel in groepke uut ut Sperkhem mear de fiets om moai te swemmen inne Brekken of kuiere deur de Bloksloatpolder. Mar disse prachtuge wiek bliëft wel enorm last fan slúpferkear hauwen. Dat komt fanuut ut sentrum fia de Kleine Palen en Harinxmakade en fia de Baltuskade en Prinsengracht binnen rieden. Sonneklaar allumaal.

Sneker stadsgesicht met rechts de Rienk Bockemakade en aan de andere kant, links: de Prinsengracht. Met dank aan Dirk van der Meer.

Ut is in dat ferbaan wel raar dat wethouder Rietman tiedens de persbijienkomst van woensdag 19 juni ofer ut slúpferkear seit: ‘Ten slotte concludeert de gemeente dat het probleem niet wordt verplaatst naar andere straten.’ Dus neffens Rietman kin ut Sperkhem hielendal gien oferlast hêwwe fan slúpferkear. Sú Rietman sich fergist hêwwe of un leugentsje om bestwil pleecht hêwwe?

PvdA-wethouder Rietman snapt soms sien eigen útlech niet iens. © Jeroen van der Kallen

Ik weet ut oek allemaal niet presies. Mar hau dizze PvdA-bestuurder konstant inne gaten. Laat jim dus niet ferkatse. En beskau die opening fan de Prins Hendrikkade as yn pyrrusoverwinning, want echt wonnen is dur noch niks, helemaal niks!

Binnenkort skriëf ik wel weer un stukje. Intussen leef ik folop met jimme met, bêste Snekers!

Groetnis fan un ouwe seun uut Harlingen.

Eardere fersies fan mij:
https://www.brekt.nl/ouwe-seun-uut-harlingen-jimme-in-sneek-seure-tefeul-steek-de-hannen-ris-uut-de-mouwen/