Categorieën
Humor

OUWE SEUN UUT HARLINGEN: ‘JIMME IN SNEEK SEURE TEFEUL, STEEK DE HANNEN RIS UUT DE MOUWEN’

Eergister ontving dit mediapodium een tweede ingezonden stuk van een ouwe seun, de bijnaam voor een echte Harlinger. De wieg van de schrijver stond echter in Sneek en groeide erop. Na zijn opleiding aan de mts in de Waterpoortstad vertrok hij voor zijn werk in de techniek naar Harlingen, waar hij inmiddels bijna vijftig jaar woont. Met een frisse blik en een bepaalde spot kijkt de ouwe seun naar de gang van zaken rondom de autoluwe proef in zijn geboorteplaats.

Harlingen, 6 juni 2024

Beste Snekers,

Ut bliëft un geseur ofer dat autoluwe gedoe in Sneek. Die iene PvdA-wethouder Rietman hew ik dochs wel met te doën. Hij leit elke afond na ut late NOS-sjoernaal half snikkend oppe bank fanselts. Hopeluk snapt hij dat de Prins Hendrikkade binnenkort echt open mut, want anders binne de rapen gaar. En de gefolgen dêrfan gun ik die Rietman niet.

Mar tegeliek mutte jim in Sneek ris wat minder seure, want dêr bin jim skandelik goëd in. Su wurdt un poerbêste dropwinkelier niet iens geloofd at die seit dat-ie mear drop ferkoopt sinds de infoering fan die autoluwe proef. Oek mekkere jim tefeul at der ris in auto draait op de Prins Hendrikkade. Dat is hielendal net gefaarluk. Ut falt wel met.

De Waterpoort mag Sneek trots op weese. Mar Harlingen hêt mear te bieden. Fotobewerking Dirk van der Meer.

Sorch dur mar ris foor dat jim oek wat mear om mekaar denke en ut túntsje fan un ouwe buurfrou onderhouwe. Oek mag dur wel wat mear frijwilligerswerk deen wurde deur jimme, bêste Snekers. Geef jim mar op om bútenlanners beter de Nederlaanse taal te leren beheersen. En at ik deur Sneek ried, siën ik oek tefeul onkruud tussen de stoeptegels. Dus oek dat kên beter.

Probeer dêrnaast ris wat un beter selfbeeld te ontwikkelen. Fia wat gegoegle kom je op nogal wat interessante metodieken uut en praat dêrofer in jim gesin en friendenkring. Stap foor stap wurdt jim geseur dan ok wat minder, bêste Snekers.

Je kênne dus fysiek de hannen uut de mouwen steke en dus oek psychogolies. Kom dus in jim eigen kracht!

Binnenkort skriëf ik wel weer un stukje. Intussen leef ik folop met jimme met, bêste Snekers!

Groetnis fan un ouwe seun uut Harlingen.

Eerder furskeen: