Categorieën
Economie Financiën Nederland Zorg

Nóg meer geld voor de zorg is minder geld voor jongeren. Dus reken maar op een nieuw generatieconflict

(tekst: Wim Groot op wyniasweek.nl)

Komend jaar stijgt de premie voor de zorgverzekering met 144 euro, verwacht het kabinet. Zorgverzekeraar DSW maakte deze week als eerste de premie voor 2024 bekend. DSW verhoogt de premie met 11,50 euro per maand. Dat is de hoogste premiestijging ooit. Waarschijnlijk is dit record slechts van korte duur: in de komende jaren zou de premiestijging nog wel eens hoger kunnen uitvallen.

Dat is niet alles. De premie dekt maar een deel van de totale zorgkosten. De werkgevers betalen de helft van de kosten voor de zorgverzekering via een inkomensafhankelijke bijdrage. Daarnaast betalen we nog apart premie voor de langdurige zorg in instellingen en een deel van de zorgkosten wordt betaald uit de belastinginkomsten. De totale uitgaven aan zorg bedragen volgend jaar  gemiddeld 7145 euro per volwassene. Dat is 7,7 procent – ofwel meer dan 500 euro – méér dan we dit jaar uitgeven.

Is het erg dat de zorgkosten elk jaar meer toenemen? Sommigen vinden van niet. Een beschaafd land moet dat kunnen betalen, zeggen ze. We moeten hier dan ook niet ‘doemdenkerig’ over doen.

Leest u verder via: Nóg meer geld voor de zorg is minder geld voor jongeren. Dus reken maar op een nieuw generatieconflict – Wynia’s Week (wyniasweek.nl)