Door Tys Hallema op NieuweOogst.nl
Hoge voedselprijzen zullen steeds vaker niet een tijdelijk effect zijn van bijvoorbeeld een mislukte oogst, maar structureel zijn. De oorzaak is klimaatverandering, concludeert de Nationale Bank van België (NBB) in een nieuw rapport.
De NBB ziet dat door de toenemende intensiteit en frequentie van extreem weer de voedselinflatie stuwt. Vooral tijdens de zomermaanden, wanneer er naar verwachting meer hittegolven en periodes van droogte gaan zijn, stijgen de prijzen.
Daarbij blijft het effect allesbehalve beperkt tot de eigen, in dit geval Belgische, productie. In landen als Italië en Spanje, die de laatste jaren al regelmatig de wrange vruchten van extreem weer plukten, kan klimaatverandering de voedselprijzen nog sterker beïnvloeden. Dat heeft daardoor ook invloed op de voedselhandel, al nuanceert de NBB dit wel. ‘Voor een open economie als België kunnen door klimaatschokken veroorzaakte prijsstijgingen echter gemakkelijk doorwerken of afzwakken via de handel.’
Leest u verder via: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/11/15/klimaatverandering-zorgt-voor-blijvend-hoge-voedselprijzen