Categorieën
Columns Landbouw Natuur en milieu Politiek

JOUKE HOSPES: DE NIJE GREATE PIER

De zestienjarige boerenjongen Jouke Hospes vervult een heldenrol tegen het dwingende stikstofbeleid van Rutte IV. Deze puberende knaap zit momenteel vast in een cel. Een warme plek ergens in de Friese hoofdstad. De gevestigde orde is bezig met een zaak die stinkt. Het doet me denken aan de Hogerhuiszaak die tussen 1897-1900 de gemoederen in Fryslân danig bezig hield.

Jouke reed gisteravond met zijn trekker op de politie in, aldus de Heilige Hermandad. Filmbeelden wijzen iets anders uit. Terwijl Jouke wegreed, werd hij door een agent beschoten. Even daarvoor trok de agent al zijn pistool tegenover iemand in een ander landbouwvoertuig. Een agente maakte daarbij de indruk haar overspannen collega een beetje tot bedaren te willen brengen. Ook dat staat op beeld.

De hechtenis van Jouke is vandaag met enkele dagen verlengd. Minister Van der Wal van Stikkend Stof en minister Staghouwer van Koe & Varken appen even. En de altijd liegende Mark drinkt een tweede Nul Punt Nul. Intussen is de Friese bevolking klaarwakker. De Friezen sluiten Jouke in de armen. Jouke is ongewild een nieuwe held. De nije Greate Pier.

De boerendemonstraties gaan niet alleen over het stikstofbeleid. Het is de technocratie van Den Haag tegen het platteland. Het niet kloppende model tegenover het nuchtere verstand. Bureaucratie tegenover vaak zorgvuldige opgebouwde familiebedrijven. En natuurlijk speelt er een groot belangenspel van de agro-industrie achter de schermen. Dat mag niet vergeten worden. En trouwens, wat is de Rabobank stil. Of heeft die zich toch ergens laten horen?

De gevestigde orde vooral bestaand uit neoliberalen verliezen de zaak tegenover Jouke. Om verder gedoe te voorkomen kan Commissaris Arno wat gaan doen. Een beetje diplomatiek bellen. Zorgen uitspreken tegen de mienskip. En heel snel een spijtbetuiging regelen van die overspannen oom agent, voordat Jouke aangifte doet van poging tot moord!

STERKTE JOUKE EN BLIUW LAITSJEN.

Wiebe Dooper