Categorieën
Columns Humor

HILDEGONDA: ‘BBB WIL KLEDINGVOORSCHRIFT VAN DE BOERENKIEL IN HET ONDERWIJS’

Mijn echtgenote Hildegonda bespreekt momenteel in de vriendinnengroep een uitgelekte notitie over een dwingend kledingvoorschrift van de BoerBurgerBeweging (BBB).

Het voorschrift houdt in dat vanaf januari 2024 leerlingen verplicht zijn in een boerenkiel, en voorzien van een rode zakdoek om de nek, naar school te gaan. Richtsje-Geartsje Terpstra, behorend tot de vriendinnengroep en BBB-raadslid in Smallingerland, is in het bezit van de notitie.

Richtsje-Geartsje trof de tekst aan in een geheim aanhangsel van een rondgestuurde e-mail door de programmacommissie. Deze slordige gang van zaken zal ongetwijfeld consequenties hebben voor de bezetting van deze commissie, want het BBB-bestuur kan zoiets niet dulden.

Tot mijn verbazing reageert Hildegonda behoorlijk onverschillig: ‘Het zal zo’n vaart niet lopen. BBB komt toch niet als grootste partij uit de bus met de verkiezingen van 22 november.’ Daarop zeg ik: ‘Een dergelijk voorstel is stupide, dit is regelrecht agrarisch communisme. Als media dit breed oppikken, kost dat BBB behoorlijk wat zetels.’

De Friese BBB-gedeputeerden Femke Wiersma en Eke Folkerts lopen bij voorkeur op hakjes. © Jeroen van der Kallen

Hildegonda: ‘Maak geen stampij alsjeblieft, want dat kledingvoorschrift heeft misschien alleen betrekking op het lager onderwijs. In dat geval zitten alleen kinderen van 4 tot 12 jaar in de klas met een boerenkiel en rode zakdoek. En dan wordt het lachen als ze op het schoolplein spelen.’

Verbouwereerd ben ik. Door dit kledingvoorschrift regeert de onmacht binnen BBB. De partij die zich dolgraag presenteert met het gebruik van het nuchtere en gezonde boerenverstand, draaft helemaal door.

‘s Avonds komt Richtsje-Geartsje plotseling op bezoek. Ze is lichtjes overstuur. Hildegonda zet overheerlijke rooibosthee en praat zachtjes met haar vriendin, waardoor ze tot rust komt.

Na een kwartiertje mag ik erbij komen zitten. Richtsje-Geartsje vertelt dat er een hoog oplopend conflict is geweest tussen lijsttrekker Caroline van de Plas en premierskandidaat Mona Keijzer.

Klederdracht Volendammer meisje. Dit had een kledingvoorschrift voor het onderwijs kunnen zijn, afkomstig van BBB-premierskandidaat Mona Keijzer.

Als Van der Plas de boerenkiel tijdens een verkiezingsdebat als programmapunt inzet, brengt Mona Keijzer verplichte klederdracht in het nieuws voor schoolgaande jeugd in Volendam, Edam en andere vissersdorpen.

Daarop heeft het BBB-bestuur direct ingegrepen en het kledingvoorschrift van de boerenkiel geschrapt. Om de ontstane frictie te klaren, volgen Caroline en Mona inmiddels een mediatontraject, aldus Richtsje-Geartsje.

Wiebe Dooper