Categorieën
Natuur en milieu Nederland Politiek

Flitspeiling ASN Bank: 4 op de 10 kiezers willen duurzaam stemmen

(tekst: ASN Bank op Liwwadders.nl)

Den Haag, 23 oktober 2023 – De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan. Voor 4 op de 10 kiezers speelt duurzaamheid een grote rol bij de keuze voor een politieke partij, blijkt uit een flitspeiling van ASN Bank. Toch zegt slechts 1 op de 5 kiezers een goed beeld te hebben van de duurzaamheidsstandpunten van de partijen. Daarom publiceert ASN Bank vandaag de Duurzame Kieswijzer. Die geeft in één keer inzicht in wat 6 politieke partijen vinden van belangrijke duurzaamheidsthema’s van deze verkiezingen.

“Lang niet iedereen neemt de tijd om de standpunten van de politieke partijen te bekijken. Daarom hebben wij het voorwerk gedaan,” vertelt Piet Sprengers, duurzaamheidsaanjager van ASN Bank. “Wie de Duurzame Kieswijzer checkt, weet in één keer wat de grote partijen vinden van verschillende groene thema’s.”

Duurzame Kieswijzer geeft inzicht

Bijna de helft van de kiezers stemt om invloed te hebben op een duurzamere wereld, blijkt uit de flitspeiling. Daarvoor heeft 39% van de stemmers wel meer inzicht in de duurzaamheidsstandpunten per partij nodig. Daar helpt de Duurzame Kieswijzer bij.

Zo zien kiezers in de Duurzame Kieswijzer dat de partijen eensgezind zijn over goedkoper openbaar vervoer en de bouw van meer betaalbare kleine of collectieve woningen. Over landbouw, natuurbehoud, statiegeld op álle drankverpakkingen en de bouw van nieuwe kerncentrales lopen de meningen uiteen.

Wie ook in één keer inzicht wil in de duurzaamheidsstandpunten van politieke partijen, bekijkt de Duurzame Kieswijzer op: 
https://www.vanafhier.nl/duurzame-kieswijzer

Over de Duurzame Kieswijzer

Voor de totstandkoming van de Duurzame Kieswijzer zijn 9 politieke partijen benaderd die op basis van de zetelpeiling van IPSOS (september 2023) een verwachte uitslag van 5 of meer zetels hadden. 6 partijen hebben gereageerd op de stellingen die ASN Bank hen voorlegde. De partijen NSC, BBB en PVV hebben geen reactie op de stellingen gegeven.

Over de flitspeiling

Op 11 en 12 oktober 2023 heeft ASN Bank via Factsnapp onder 1.000 respondenten van 18 jaar en ouder een flitspeiling uitgevoerd. De flitspeiling ging over duurzaamheid en de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023.

Over ASN Bank

ASN Bank investeert sinds de oprichting in 1960 in duurzame vooruitgang. Zij financiert en belegt alleen in toekomstgerichte bedrijven, sectoren en landen die handelen met respect voor mens, dier en natuur. Klanten kunnen bij ASN Bank betalen, sparen, een hypotheek of verzekering afsluiten en beleggen in de ASN Beleggingsfondsen. Ook verstrekt de bank financieringen aan projecten die passen bij haar duurzame missie. De strategie van ASN Bank is erop gericht om als digitale, duurzame bank te groeien door een sterke klantrelatie en een breed aanbod van producten en diensten.

ASN Bank maakt met BLG Wonen, RegioBank en SNS onderdeel uit van de Volksbank. Samen maken zij de missie bankieren met de menselijke maat van de Volksbank waar.