Categorieën
Columns

EEN KRABBEL AAN OOM AGENT UIT HEERENVEEN

Deze krabbel is gericht aan de agent die afgelopen dinsdagavond met zijn dienstwapen schoot op de zestienjarige Jouke Hospes. Filmbeelden toonden aan hoe de agent handelde. Informatie dat deze puberjongen met zijn trekker op de politie inreed, kan als onjuist worden bestempeld. Desondanks werd Jouke Hospes vastgezet op verdenking van poging tot doodslag. Hij werd woensdagavond vrijgelaten.

Beste oom agent,

Als agent krijg jij met de meest uiteenlopende vraagstukken van burgers te maken. Veelal zijn bepaalde zaken in de wijk op te lossen door middel van een handig gesprek. Het werken in de wijk houdt in dat er direct contact is met bewoners en dat heeft positieve kanten. Een prettige sociale relatie tussen bewoners en politie kan leiden tot daling van vernielingen, fietsendiefstal, burenruzies en lawaaioverlast.

Momenteel vraagt de gang van zaken rondom stikstofcrisis en boerendemonstraties extra inzet van politiemensen. Dat veroorzaakt natuurlijk een zekere spanning binnen het korps, ondanks professionele opleidingen en trainingen. Tegelijk verwacht de burger in de soms grillige maatschappelijke werkelijkheid een vakkundige opstelling van de politie. Ook tijdens en na boerendemonstraties.

Jammer genoeg verloor jij twee dagen de zelfbeheersing en trok je het dienstwapen. Inmiddels kent half Friesland het verdere relaas. Het zou prachtig zijn dat je Jouke Hospes opzoekt en met hem in gesprek gaat. Dat kweekt begrip en voorkomt vermoedelijk een aangifte van zijn kant. En natuurlijk mag gezegd worden dat het opmerkelijk is dat een zestienjarige jongen nog ergens laat op de avond in een grote trekker rondrijdt.

Het is eveneens zinvol werkmotivatie met collega’s en leidinggevenden bij de politie te evalueren. Hopelijk werpt dat vruchten af. Weldenkende mensen nemen zorgen van politiemensen serieus. In ons land zien we immers al jarenlang de druk op politie, ambulancepersoneel en brandweer toenemen. Met de laatste overgang van oud naar nieuw raakte in Anjum, spijtig genoeg, een politieagent ernstig gewond.

Jouw korpsleiding kan pittige signalen aan de landelijke politiek afgeven omtrent de zwaarte van het politiewerk. Goede en verantwoorde inzet van politie is en blijft nodig. Boeren, burgers en buitenlui weten dat.

Sterkte met alles.

Groetnis Wiebe Dooper