Categorieën
Economie Financiën Interviews

Econoom Jos Blank: ‘Meer geld naar de overheid. Dat maakt het alleen maar erger.’

Het Financieele Dagblad publiceert op 16 september een interview met econoom Jos Blank, geschreven door het journalistieke duo Marijn Jongsma en Maarten van Poll.

Vanuit diverse instellingen verricht econoom Blank inmiddels 35 jaar
onderzoek naar efficiënty bij de overheid. Hij werkte onder meer aan de TU Delft en als hoogleraar aan Erasmus. Sinds 2016 is Blank wetenschappelijk directeur van IPSE Studies.

Volgens Blank werkt een versnipperd politiek landschap kostenverhogend, omdat verschillen worden toegedekt ‘dóór vooral meer uit te geven in plaats van impopulaire keuzes te maken’.

Ook hebben ministeries bedrijfsvoeringgegevens niet op orde, omdat de financiering gebaseerd wordt op het budget van het afgelopen jaar en niet op basis van rationalisatie. ‘Eigenlijk moet je vaststellen dat er permanent steeds meer geld over de balk wordt gegooid – geen specifiek Nederlands fenomeen trouwens.’

Verder beweert econoom Blank dat ambtenaren in het algemeen uitbreiding willen. ‘Dan wordt de afdeling groter en kunnen ze baasje worden van de volgende leemlaag.’ Daardoor groeit dus een sector binnen een ministerie. Het overheidsapparaat dijt uit en zijn er steeds meer managers nodig om alles beheersbaar te houden.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:
Marijn Jongsma en Maarten van Poll: ‘Meer geld naar de overheid. Dat maakt het alleen maar erger’, in: Het Financieele Dagblad, 16 september 2023.