Categorieën
Columns Humor

DOOR DE KLIMAATGEKTE HAALT GROENLINKS-PVDA 76 ZETELS

De zinderende hitte maakt duidelijk dat de klimaatstoringen dagelijks steeds ernstigere vormen aannemen. De Friese bioloog Theunis Piersma meldt elke ochtend het uitsterven van een vogelsoort en tijdens de middagthee een unieke plantensoort. De geschetste situatie blijft zeker doorgaan tot het einde van 2023. Dus we hebben er ook mee te maken op 22 november wanneer de Tweede Kamerverkiezingen plaatsvinden.

Klimaatpaus Frans Timmermans, lijsttrekker GroenLinks-PvdA, heeft en krijgt vooral gelijk. Hij schrijft volledig terecht in het voorwoord van het concept-verkiezingsprogramma:

De klimaatcrisis vraagt om onmiddellijke en diepgaande actie. Actie die wel ingebed moet zijn in een plan dat decennia duurt om helemaal ten uitvoer te brengen.’ 

Concept-verkiezingsprogramma GroenLinks-PvdA.

Timmermans brengt de Nederlandse bevolking snel tot een hoger ecologisch klimaatbewustzijn. Opiniepeilingen wijzen binnenkort in september uit dat GroenLinks-PvdA afkoerst op 30 zetels en in oktober groeit dat aantal fors door naar 40 tot 45 zetels. Het is dan niet uitgesloten, indien deze tropische dagen daadwerkelijk voortduren, dat de combinatie GroenLinks-PvdA 76 zetels op 22 november behaalt. Met deze meerderheid ligt de macht voor het grijpen en komt klimaatpremier Timmermans in het torentje. En terecht.

Timmermans wil dolgraag de energieke, altijd hardwerkende en progressieve Habtamu de Hoop als minister van Arbeidsethos en Integriteit. De Hoop gaat awards uitreiken aan mensen die zich met hard en ziel voor de publieke gemeenschap inzetten.

Het oog van De Hoop valt met name op raadsleden die in afgelegen plattelandsgemeenten zonder opsmuk het raadswerk verrichten, binnengekomen stukken van a tot z lezen, fatsoenlijk verantwoording afleggen naar leden en te bescheiden zijn voor een interview met solide journalisten van regionale dagbladen en daar geen vrienden en vriendinnetjes achter een redactioneel bureau hebben zitten.

Weg met de auto!

Een klimaatkabinet met onder meer premier Timmermans en minister De Hoop pakt echt door. Voor de zomer van 2024 is het autobezit afgeschaft en gaat de bevolking gratis met het openbaar vervoer naar het strand en de camping.

Het komt goed met Nederland.

Wiebe Dooper