Categorieën
Columns Humor

DIEDERIK SAMSOM IN 2041

Het is een vrijdag in september 2041. De zeventigjarige Diederik Samsom kijkt vanaf het balkon van zijn Leidse appartement uit over het centrum, dat een soort stiltegebied is zonder winkels. Bij uitzondering rijdt er eens een auto. En de ooit zo befaamde Universiteit Leiden is gesloten, omdat de energierekening niet meer betaald kon worden.

Samsom is een gelukkig man. Voor linkse splintergroepen houdt hij graag lezingen over groen geverfde laadpalen, lieve zeehondjes die in stadsgrachten rondzwemmen met een ecologische zender of de geheel onterechte teloorgang van PvdA-GroenLinks. Na de thee- en plaspauze vertelt hij gemotiveerd over zijn weinig gerespecteerde succes van vier windmolenparken ter hoogte van Noordwijk in een inmiddels aldaar drooggevallen Noordzee.

De gouden jaren van Verenigd Links zijn nooit bereikt.

Af en toe appt Samsom met Wouter Bos, Frans Timmermans en Attje Kuiken hoe geweldig het vroeger toch was. Toen kranten braaf de neoliberale praatjes uit sociaal-democratische monden in de kolommen verwerkten. Nog steeds kan Samsom er dusdanig hard om lachen, dat zijn buren bij hem klagen.

De mooie Mercedes van Samsom.

Samsom heeft in de parkeergarage een ouwe Mercedes staan, die op benzine rijdt. De voormalig Europees bestuurder rijdt uitsluitend in nachtelijke uren in deze prachtige authentieke wagen, want op klaarlichte dag levert dat kritiek van medeburgers op. In de gehele Randstad is ergens tussen Leiden en Den Haag een tankstation waar benzine getankt kan worden.

Als Samsom een laatste Europese vriend in Parijs ontmoet, gaat hij met de trein. In zijn actieve jaren deed Samsom alles per vliegtuig, maar luchtverkeer is lamgelegd door draconische groene wetgeving. Als gevolg daarvan zijn op de voormalige terreinen van Schiphol al een jaar of wat geleden grote percelen volkstuinen aangelegd.

Bijzonder is dat de Universiteit Leiden is gesloten, omdat er niet meer kon worden voldaan aan hoge energierekeningen. Ook waren er geregeld branden in bijgebouwen. De vermoedelijke oorzaak was, volgens de brandweerwoordvoerder, de onjuiste plaatsing van honderden zonnepanelen. Samsom gaf – weliswaar ongevraagd – het advies aan professoren dat ze gemakkelijk studenten via het beeldscherm colleges konden geven.

Samsom loopt vanaf het balkon naar de hal en ziet een brief op de mat liggen van wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds Amsterdam. Er staat in dat hij zijn wassenbeeld kan afhalen, omdat er in het depot geen ruimte meer is.

Samsom bezoekt met genoegen de hoofdstad.

Wiebe Dooper