Categorieën
Columns Humor

DE KLASSIEKER AJAX-FEYENOORD: 1-5

Het huidige voetbal van Ajax is een drama. Hoog druk zetten kan Ajax niet. Goed uitverdedigen lukt evenmin. De restverdediging is een warboel. Kans op kans wordt gemist. En de vrije man vinden op het middenveld: vergeet het maar. Daarom verliest Ajax morgen van een veel beter ingespeeld Feyenoord met 1-5.

Voetbaltrainer Maurice Steijn meende bij een topclub terechtgekomen te zijn. Niets is minder waar. Het predicaat tobclub is van toepassing op Ajax. Steijn heeft zo langzamerhand ook moeite met het verhaal van Sven Mislintat (Misluktzowat), directeur voetbalzaken. Hippie Sven moest als gevolg van een grote groep vertrokken Ajacieden, nieuwe spelers aankopen. In totaal waren dat twaalf.

Op een bepaald moment zat Steijn opgescheept met vier linksbacks, waarvan twee in de oefenperiode door de mand vielen. Ook een kersverse verdedigende middenvelder, aangekocht door Mislintat, bracht er afgelopen donderdag tegen Marseille niets van terecht. Hij speelde de bal geregeld naar de verkeerde kleur. En dat is geen basis voor goed voetbal.

Daartegenover staat Feyenoord waar een echte teamgeest heerst. Ook de Rotterdamse kampioen bestaat uit veel nationaliteiten, maar de intelligente trainer Arne Slot heeft ze allemaal goed ingepast.

De Rotterdammers vallen zoveel mogelijk aan. Ze stormen naar voren om de bal direct te veroveren en meestal lukt dat. Soms slaagt de tegenstander erin zich onderuit te spelen. Maar in dat geval staan er vier sterke Feyenoord-verdedigers klaar om een tegenaanval te pareren.

Feyenoord laat in de klassieker tegen Ajax geen steken vallen en speelt de Amsterdammers van de mat. Met de rust is het al 0-4. Na de thee kan de landskampioen achterover leunen, want Ajax is afgemat, mentaal opgebrand en het ooit zo fanatieke thuispubliek verlaat in grote getale het stadion.

Trainer Maurice Steijn wisselt ergens halverwege de tweede helft vier mislukte aankopen van Mislintat. Even daarvoor scoort Feyenoord nog 0-5. In de laatste vijf minuten roept Slot tegen doelman Wellenreuther een bal door te laten om het machteloze Ajax een eretreffer te gunnen. Daarom luidt de einduitslag: 1-5.

Wiebe Dooper