Categorieën
Fryslân Politiek Súdwest Vervoer Zorg

Inwoners van Súdwest rijden een lange afstand naar een nieuw ziekenhuis in Joure

‘Friezen moeten van alle Nederlanders het verst rijden naar een ziekenhuis. De afstanden nemen in de toekomst alleen maar toe. Door fusies in de zorgsector zal dat oplopen van 13 naar gemiddeld 15 kilometer’, schrijft Hayo Bootsma, verslaggever van Omrop Fryslân.

Het betreffen uitkomsten van een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), in opdracht van Omrop Fryslân. De onderzoekers keken naar de afstanden in 2022 en de virtuele situatie in 2030, als er sprake is een groot ziekenhuis in Joure, waarin Antonius Sneek en Tjongerschans Heerenveen zijn opgegaan.

Ook schrijft Bootsma over een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Súdwest-Fryslân, dat aantoont ‘dat tienduizend inwoners in die gemeente niet binnen drie kwartier bij een spoedeisende hulpafdeling kunnen komen. Die 45 minuten is de norm van het ministerie van Volksgezondheid.’

Bovenstaande conclusie valt terug te lezen in het rapport ‘Toekomstbestendige zorg in Súdwest-Fryslân’, geschreven door onderzoeksbureau SiRM.

De komst van een nieuw ziekenhuis bij Joure heeft tot gevolg dat inwoners van Súdwest straks gemiddeld 21 kilometer rijden en dat is nu 10 kilometer.

Voor inwoners van de gemeente Heerenveen geldt een huidig gemiddelde van 6 kilometer, en dat wordt 13. ‘Voor sommige Friezen verbetert de bereikbaarheid juist. Inwoners van de gemeente De Fryske Marren rijden nu ruim 16 kilometer, na de voorgenomen fusie nog maar 11’, aldus Bootsma.

WD

Geraadpleegde bron:
https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1224850/friezen-moeten-het-verste-rijden-naar-het-ziekenhuis-en-met-een-fusie-nog-meer