Categorieën
Columns

Verkiezingszege PVV werkt coalitie VVD, GL-PvdA, NSC en BBB in de hand

Eventuele verkiezingswinst voor de PVV brengt een vierpartijen coalitie van VVD, GL-PvdA, NSC en BBB dichterbij.

Wat zal lijsttrekker Wilders glunderend en triomfantelijk voor de tv-camera’s staan als hij vanavond tot winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen wordt uitgeroepen. Hij mag dan het initiatief nemen tijdens de informatie.

De politieke werkelijkheid zal na verloop van tijd hard zijn voor Wilders, omdat VVD en NSC niet verder met de PVV willen, vanwege te grote verschillen op het gebied van met name het asieldossier en standpunten betreffende de islam.

Uit het oogpunt van het landsbelang realiseren de partijleiders Yeşilgöz, Timmermans en Omtzigt zich dat er een werkbare coalitie dient te komen en dat daarvoor compromissen moeten worden gesloten.

VVD, GL-PvdA en NSC zullen de BBB nodig hebben om zeker van een meerderheid te zijn in de Eerste en Tweede Kamer. Die kans van slagen ligt voor de hand.

Verliezende partijen als CDA, D66 en ChristenUnie gaan de komende jaren hun wonden likken in de oppositie. Deze partijen hebben volop meegedaan aan de treurnis van Rutte III en IV.

Uiteraard was de sterke VVD mede de boosdoener van het falende beleid van de laatste twee kabinetten. Maar de partij heeft een stabiele achterban door de tweeverdieners die uit het oogpunt van welvaart op de VVD stemmen en nergens anders om.

De mogelijke winnaar Wilders blijft op zijn vertrouwde plek in de oppositie. Wel zo verstandig.

Wiebe Dooper