Categorieën
Financiën Politiek Sport

Súdwest wil kunstgrasvelden vernieuwen

In Súdwest-Fryslân zijn veertien kunstgrasvelden voor voetbal, hockey en korfbal. Het college wil alle bestaande kunstgrasvelden houden en de velden de komende jaren vernieuwen. Hiervoor wordt de gemeenteraad gevraagd om vanaf 2027 jaarlijks € 65.000 euro beschikbaar te stellen. Daarnaast wordt ook gevraagd akkoord te gaan met een investering van € 500.000 euro voor het vervangen van de kunstgrasvelden in Arum en Makkum. De raad neemt hierover op 21 december een besluit. 

De gemeente heeft de afgelopen periode met de sportverenigingen gesproken over het belang en de rol van de kunstgrasvelden. De verenigingen willen de kunstgrasvelden graag houden en ervoor zorgen dat meerdere clubs in de buurt er gebruik van kunnen maken.

Nieuwe wetgeving

Vanaf 2032 komt er in Europa een verbod op het gebruik van de rubberkorrels die voorheen in kunstgrasvelden gebruikt werden. De meeste velden in onze gemeente hebben nu nog rubberkorrels. Omdat bijna alle velden moeten worden vervangen kan de gemeente hier nu al rekening mee houden.  

Waarom kunstgras?

Kunstgras zorgt ervoor dat sportactiviteiten bijna altijd kunnen doorgaan. Kunstgras kan het hele jaar door worden gebruikt, behalve bij sneeuw of strenge vorst. Daarnaast is kunstgras makkelijk te onderhouden, dat is natuurlijk handig bij velden die veel worden gebruikt.