Categorieën
Commentaar Politiek

PvdA-Ledenraad: applaus voor Arib en Kuiken overtuigt niet

In het Apeldoornse theater Orpheus werd zaterdag 7 oktober de PvdA-Ledenraad gehouden. Het vertrekkende Tweede Kamerlid Khadija Arib krijgt een hartelijk applaus. Maar partijleider Attje Kuiken treedt niet overtuigend op voor de circa vijfhonderd aanwezigen.

Kuiken vertelt dat ze de brief van andere Kamerleden, gericht aan voorzitter Bergkamp om opheldering te vragen over de zaak-Arib, niet ondertekende, omdat medewerkers van de Tweede Kamer zich onveilig voelden, aldus het AD. Arib legde dit uit als gebrek aan steun en vertrok. Het betreft een zwakke uitleg van Kuiken met een gelegenheidsargument. Het vragen om opheldering, rondom het onderzoek naar Arib, houdt niet in dat klachten van ambtenaren minder serieus hoeven te worden genomen.

Zelfkritiek van Kuiken volgt doordat ze zegt dat de brief achteraf wel ondertekend had moeten worden. ‘Zeggen dat we de brief steunen.’ De site Transport Online schrijft dat op de ledenraad geen harde kritiek klinkt aan het adres van de fractie en op Henk Nijboer, die het op dinsdag 4 oktober voor gezien hield als lid van het Presidium. Hier drupt matheid door.

In de tweede helft van de ledenraad staat de samenwerking tussen PvdA en GroenLinks op het programma. Katinka Eikelenboom, voorzitter van de laatste partij, toont zich enthousiaster over samenwerking dan PvdA- voorzitter Esther Mirjam Sent. Uiteindelijk steunt 85% van de leden een motie voor ‘meer onderlinge initiatieven en gesprekken op lokaal niveau tussen PvdA en GroenLinks’, aldus het AD.

De PvdA kwakkelt verder.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen

https://www.ad.nl/politiek/mist-rond-vertrokken-khadija-arib-niet-opgelost-op-pvda-ledenraad~ad6cf91a/

Transport Online – Groot applaus voor ‘mens’ Arib op ledenraad van de PvdA (transport-online.nl)