Categorieën
Commentaar Onderzoek Politiek

PEILING I&O RESEARCH: CDA SPLINTERPARTIJ MET 3 ZETELS

Voor het eerst treft u in de uitslagen van een politieke peiling NSC (Nieuw Sociaal Contract) aan: de debuterende partij van Pieter Omtzigt, die een fraai zetelaantal van 31 scoort. Het verdere verval van het CDA is zichtbaar met 3 zetels en op basis daarvan kan het een splinterpartij worden genoemd.

BBB wordt op 13 zetels gepeild en dat zijn er 8 minder dan in juli. Deze forse terugval is te wijten aan de opkomst van NSC. Ook staat de PVV op 13 zetels en dat zijn er 2 minder dan in de vorige I&O peiling. JA21 valt terug van 6 naar 3 zetels. PVV en JA21 lijden onder de opkomst van NSC en BBB. Overstappende PVV’ers noemen deze partijen gematigder waardoor de kans op regeringsdeelname groter is, aldus I&O Research. Echter, de terugval van JA21 heeft ook te maken met intern gekrakeel.

PvdA-GroenLinks ofwel Verenigd Links.

Een mooie score is weggelegd voor PvdA-GroenLinks met 28 zetels. Daar zal lijsttrekker Timmermans tevreden mee zijn. De SP wordt op 5 zetels gepeild. Het zetelaantal van D66 brokkelt steeds verder af: de partij scoort 7 zetels. Leidsman Jetten staat voor een zware klus om D66 op een juist spoor te krijgen.

De VVD houdt in dit verkiezingsonderzoek 22 zetels over. Door het vertrek van Rutte en een verondersteld ‘te links’ beleid verliest de VVD. BvNL, 50+ en BIJ1 komen op basis van deze peiling niet in de Tweede Kamer terug. En dat is positief.

Het CDA heeft met 3 zetels de omvang van een splinterpartij. Lijsttrekker Henri Bontenbal voert al dapper campagne om duidelijk te maken dat fatsoen en gemeenschapszin ertoe doen. Er zijn betere slogans denkbaar.

Meer analyse kunt u terug vinden op:
https://www.ioresearch.nl/actueel/io-zetelpeiling-kiezers-enthousiast-over-nieuw-sociaal-contract/

Wiebe Dooper