Categorieën
Columns Godsdienst Sneek Súdwest Verkeer

Oh, hemeltje: Er is toch geen raakvlak tussen PvdA-wethouder Rietman, de autoluwte in Sneek en Romeinen 13?

PvdA-wethouder Michel Rietman in Súdwest-Fryslân weet van geen wijken. Hij wil per se de autoluwe proef in de Sneker binnenstad doorzetten. Waarom ook niet? Rietman wordt gesterkt door een raadsmeerderheid. Niettemin handelt hij te strikt volgens het beginsel van de maakbare samenleving, waarmee zijn partij in de jaren zeventig opviel.

Rietman doet me denken aan de altijd van zichzelf overtuigde Diederik Samsom, die als lijsttrekker van de PvdA in 2012 38 zetels behaalde. Eind 2016 verloor hij de strijd om het PvdA-leiderschap van Lodewijk Asscher, waarna Samsom aftrad als fractieleider in de Tweede Kamer. Nogal wat fractieleden waren daar niet rouwig om, want zijn betweterigheid waren ze beu.

Bovenstaand boek verscheen in november 2013.

In Súdwest heeft Rietman geen boodschap aan tegenargumenten van de autoluwe pilot. Hij opereert als een soort van voorganger, die over alles controle heeft en wil houden. Zelfs adviezen van enkele ambtenaren die hem adviseren met betrekking tot de autoluwe proef, legt Rietman naast zich neer. Dat is uit betrouwbare bron aan BREKT.NL medegedeeld.

Rietman, afkomstig uit het christelijke Kampen, toont zich met zijn optreden een voorstander van dwingende sturing door de lokale overheid. Hij lijkt daarmee vertrouwd te zijn met Romeinen 13. Een zeer interessant bijbelstuk, waarin onder meer staat:
1. Iedereen moet de autoriteit van het bevoegd gezag erkennen, want er is geen gezag dat niet van God komt; ook het huidige gezag is door God ingesteld.

Of PvdA-er Rietman kerkelijk gebonden is of niet, doet er niet toe, want in bovenstaand verband staan nogal wat seculiere (niet-religieuze) politici vermeld in de geschiedenisboeken, ook van socialistische en sociaaldemocratische huize.

De nabije toekomst wijst uit of Rietman als wethouder een doorontwikkelde verkeersprofeet is of een amateuristische marketeer.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/asscher-wint-pvda-strijd-verliezende-samsom-stapt-op

https://bijbel.eo.nl/bijbel/romeinen/13

https://www.debijbel.nl/bijbel/NBV21/ROM.13