Categorieën
Media Overheid

NVJ ondertekent statement van Bits of Freedom tegen wijziging ‘sleepwet’

(tekst: Nederlandse Vereniging van Journalisten, 6 oktober 2023)

Bits of Freedom heeft een statement op haar site geplaatst tegen de wijziging op de wet voor geheime diensten waarover de Tweede Kamer op 16 oktober stemt. De wijziging op de zogenoemde ‘sleepwet’ geeft de AIVD en de MIVD de mogelijkheid om ongericht het internet af te tappen. ‘Voor ongericht massasurveillance is geen plaats in een democratische rechtsstaat,’ stelt Bits of Freedom. De NVJ is naast organisaties als Amnesty International en Free Press Unlimited een van de ondertekenaars.  

Vergroten operationele vrijheid

De Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma, zoals de voorgenomen wetswijziging volmondig heet, is bedoeld om de ‘operationele snelheid en wendbaarheid’ van de geheime diensten te vergroten tegen bijvoorbeeld Russische en Chinese hackers. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, hebben de geheime diensten de mogelijkheid om – zonder externe toestemming – ook iedereen te volgen die door buitenlandse hackers is gehackt. 

Leest u verder via: https://www.nvj.nl/nieuws/nvj-ondertekent-statement-bits-of-freedom-tegen-wijziging-%E2%80%98sleepwet%E2%80%99