Categorieën
Cultuur Kunst Súdwest

Menno de Boer, Dieuwke Kroon, Koos van der Wal en Jan Kalma: expositie in Galerie Oosthem

(tekst: Jan Kalma)

Op 27 augustus openen wij; Menno de Boer, Dieuwke Kroon, Koos van der Wal en ik, een expositie van ons werk in Galerie Oosthem. 

Dieuwke Kroon is een schilder en tekenaar, die ik leerde kennen toen ik lesgaf op Kunstacademie Friesland (KAF). Ze vroeg mij of ik haar huis, de voormalige pastorie van Vrouwenparochie wilde fotograferen. Het ontaardde in een kunstproject in de vorm van een uitgebreide serie foto’s in een drietal boeken en een stopmotion-achtige video. Ik maakte de foto’s, maar het is een gezamenlijk project, waar we en aantal jaren intensief aan hebben gewerkt. Ook voor de toekomst zitten we nog vol nieuwe projectplannen.  Op de exposite zullen o.a. ook Dieuwkes bijzondere schilderijen worden tentoongesteld.

Koos van der Wal portretteerde ik een aantal keren voor zijn theaterproducties. Op mijn werkplek op de Emmakade 59 was hij een tijdje mijn buurman, toen hij hier een atelier kreeg, waar hij objecten en hoeden ging maken. De laatste jaren is hij zeer succesvol. Hij won met zijn hoeden een aantal prijzen en werkte samen met een bekende Nederlandse couturier. Hij maakt veel hoeden in opdracht en ze worden ook verkocht bij een aantal hoedenzaken in ons land. Daarnaast heeft hij een gestaag uitdijende collectie, die je beter kunt beschouwen als kunstobjecten. Samen met Koos ben ik een kunstproject gestart, waarin mensen worden geportretteerd met zijn hoeden. Het zijn geen platte modefoto’s. Dit resulteerde in een fotoboek en een stop motion video en we zijn nog lang niet uitgespeeld. Op de tentoonstelling zullen ook allerlei prachtige hoeden van Koos te zien zijn.

Menno de Boer en ik startten een aantal jaren terug een fotoproject onder de titel Twee kanten. Afzonderlijk van elkaar portretteren we dezelfde persoon. Omdat we ieder onze eigen stijl van werken hebben en onze technieken nogal verschillen, lijkt het alsof je twee verschillende personen hebt gefotografeerd. De neerslag van dit project is een fotoboek en eveneens een foto-video.

Menno is een geweldige portrettist. In de expositie laat hij portretten van Hans zien. Hans is weer een dorpsgenoot van Dieuwke in Vrouwenparochie en zo is de cirkel weer rond.

Jan Kalma