Categorieën
Commentaar Landbouw Politiek

‘Maak omschakelen naar natuurlijke landbouw voorwaarde voor compensatie mestcrisis’

(tekst: MVO Nederland, een expertquote via ANP Expert Support Gerard Teuling op Liwwadders.nl)

Minister Wiersma had weinig antwoorden op hoe de mestcrisis opgelost moet worden. Maar we hebben geen mestcrisis, we hebben een vee-crisis. Decennialang zijn boeren door de hele sector gestimuleerd zo veel mogelijk te groeien. En dus is Nederland de op een na grootste exporteur van landbouwproducten ter wereld. De wereld eet, Nederland betaalt. Want de maatschappelijke en natuurkosten liggen hier.

Toch is er een oplossing: minder vee. Let wel, dat betekent niet: minder boeren. Want als boeren minder vee houden, kunnen ze hun tijd en ruimte besteden aan natuurlijke landbouw. Dat betekent: werken met de natuur mee in plaats van ertegenin. Daarmee verminderen we uitstoot en stimuleren we biodiversiteit.

En dat dat kan, bewijst het project Boeren Natuurlijk. In dit netwerk is de hele keten rondom de boer verenigd: van banken en financiers, met landbouwkundigen en bodembiologen, tot overheden en andere afnemers. Zij hebben stuk voor stuk een maatschappelijk en financieel belang bij een toename van de biodiversiteit in de Nederlandse landbouw. Deze partijen gaan om de boer heen staan en leggen de puzzel: hoe kan deze boer omschakelen naar die natuurlijke landbouw? En dat dat werkt, bewees online supermarkt Crisp deze week nog: de eerste producten van natuurlijke boeren liggen daar deze maand in de virtuele schappen.

En nee, omschakelen gaat niet van de ene op de andere dag, en ja, de mestcrisis is acuut. Om die op te lossen, moet er financiële compensatie komen. De boeren zijn immers mede door het systeem in deze positie gekomen – daar moeten we dan ook met het systeem verantwoordelijkheid voor nemen. Maar die compensatie komt met een voorwaarde: de boer moet omschakelen naar natuurlijke landbouw. Bijkomend voordeel: omschakelen is vele malen goedkoper dan uitkoop.

Dus minister, lobbyen in Brussel is echt niet genoeg. Laat je bijpraten door je ambtenaren, maar neem vooral ook dit geluid uit de sector mee.

Raadpleegt u eventueel ook: ‘Maak omschakelen naar natuurlijke landbouw voorwaarde voor compensatie mestcrisis’ » Liwwadders