Categorieën
Columns Politiek

Landbouwminister maandag bekend en nog twee vragen

Landbouwblad Nieuwe Oogst meldt zaterdagmorgen 1 oktober op internet dat aanstaande maandag een nieuwe landbouwminister wordt bekendgemaakt. ‘De ChristenUnie (CU) bevestigt dat er een opvolger is en dat hij of zij naar verwachting maandag 3 oktober wordt gepresenteerd’, aldus Nieuwe Oogst. Deze nieuwe bewindspersoon volgt de vertrokken Staghouwer op.

Woensdag 5 oktober presenteert Remkes zijn uitkomsten als gespreksleider van de stikstofsores. ‘De VVD-coryfee was aangezocht als gespreksleider, maar lijkt gaande het proces steeds meer de rol van adviseur gekregen te hebben’, aldus Henk van der Laan (Friesch Dagblad, 1 oktober 2022).

Schapen aan het IJsselmeer bij Molkwerum. © Harrie Muis

Van der Laan wijst er namelijk op dat Remkes – ook – behulpzaam is bij het opstellen van de nieuwe perspectiefbrief of perspectiefnota. De eerste versie van de brief was van Staghouwer en die tekst werd in juni met name door Klaver van GroenLinks afgeschoten. De nieuwe landbouwminister zal linksom of rechtsom zijn of haar stempel op het gaande of te vernieuwen landbouwbeleid moeten zetten, inclusief die nieuwe perspectiefbrief.

Boerenorganisaties blijven alert op wat komen gaat. De achterban kan zo weer met trekkers wegen gaan blokkeren. Hopelijk komt dat niet zover. Intussen blijf ik benieuwd over de gaande strategie van de CDA-top: stapt deze partij daadwerkelijk uit Rutte IV? En wat doet Pieter Omtzigt? Deze zaken zijn van grotere politieke betekenis dan de aanstaande inzet van de nieuwe landbouwminister.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/10/01/christenunie-maakt-maandag-nieuwe-landbouwminister-bekend

Friesch Dagblad, 1 oktober 2020.