Categorieën
Cultuur Fryslân Geschiedenis

In DE TIID: 12 mei lezing over feministisch stratege Geertje Lycklama à Nijeholt

(tekst: De Tiid, cultuurhistorisch centrum Súdwest-Fryslân)

Oud-burgemeester Johanneke Liemburg vertelt het verhaal over feministisch stratege Geertje Lycklama à Nijeholt (1938-2014) uit Lollum

  • Waar: cultuurhistorisch centrum De Tiid, Jongemastraat 2, Bolsward
  • Wanneer: 12 mei 19.30 uur
  • Meld je aan

Geertje Lycklama à Nijeholt, geboren en opgegroeid in Lollum, was zich al jong bewust van de invloed van armoede en gender op ontwikkelingskansen van mensen. Na het doorlopen van de mulo in Bolsward en de hbs-B in Sneek studeerde zij aan de VU in Amsterdam en vertrok daarna naar Pakistan.

Na zeven jaar ontwikkelingswerk en een verblijf van drie jaar in de Verenigde Staten, werd zij in Nederland een pionier op het terrein van internationale vrouwenrechten en ontwikkelingsvraagstukken. Dat was zij niet op, maar achter de barricaden. Als eerste coördinator Internationale Vrouwenzaken op het ministerie van Buitenlandse Zaken, als eerste hoogleraar Vrouwenemancipatie, in Wageningen, en als eerste vrouwelijke rector van een onderwijsinstelling, het Institute of Social Studies in Den Haag, bouwde zij een indrukwekkend internationaal vrouwennetwerk op. In 1992 kreeg zij daarvoor de Aletta Jacobsprijs. Aan het einde van haar loopbaan was zij lid van de Eerste Kamer. 

Johanneke Liemburg, in 2010 gepromoveerd op Een Friese koerier, biografie van de Friese dichter, onderwijzer, journalist en politicus Fedde Schurer (1898-1968), schreef een boek over haar leven, dat in april is verschenen.   

Ook kunt u raadplegen: https://detiid.nl/nieuwsoverzicht/208-12-mei-lezing-over-feministisch-stratege-geertje-lycklama-a-nijeholt