Categorieën
Columns Humor

HILDEGONDA: ‘IK WIL DE TWEEDE KAMER IN’

Mijn echtgenote Hildegonda wil graag de politiek in. ‘In een brief zal ik mijn geschiktheid als aanstaand Tweede Kamerlid helder motiveren’, zegt ze.

‘Aan welke partijen stuur je de brief?’, vraag ik. ‘Als eerste aan BBB, want ik schat mijn kwaliteiten hoger in dan die van opportunist Mona Keijzer. Ook gaat er een brief naar Pieter Omtzigt, omdat hij een raadgever nodig heeft in verband met zijn surplus aan cognitieve kwaliteiten. Frans Timmermans benader ik eveneens om hem de klimaatdwang te laten relativeren.’

Hildegonda heeft geen belangstelling voor D66.

‘En laat je D66 schieten?’, luidt mijn tweede vraag. ‘Jazeker, want Jetten verkoopt vooralsnog alleen maar lucht. De rek is er gewoon uit bij zijn partij. Mijn vriendinnen vinden dat ook’, aldus een zelfverzekerde Hildegonda.

Mijn echtgenote zit boven achter haar pc druk aan drie brieven te werken. Aangezien ze niets heeft met de landbouwsector, acht ik haar kansen bij BBB klein. En het eerder noemen van Mona Keijzer is grotendeels jaloezie van Hildegonda.

Bij Nieuw Sociaal Contract geef ik haar de meeste kans, omdat Omtzigt echt iemand nodig heeft die hem grondig doorziet. En daar is Hildegonda toe in staat, want tot op heden omringt hij zich louter met hoogopgeleide professionals en jaknikkers.

Hildegonda maakt de indruk het klimaatfanatisme van Timmermans te onderschatten.

De brief naar Frans Timmermans hoeft mijn echtgenote eigenlijk niet op de bus te doen. De lijsttrekker van PvdA-GroenLinks prevaleert eenzijdig het klimaatverhaal boven het gedachtengoed van de sociaal-democratie. En dat uitgangspunt zal Hildegonda niet doorbreken.

En daar komt Hildegonda de trap af met de drie brieven. ‘Ik schat mijn kansen bij Nieuw Sociaal Contract het hoogste in’, zegt ze. En: ‘Als een reactie van Omtzigt maar niet te lang op zich laat wachten, anders stuur ik nog snel een brief naar de ChristenUnie.’

‘Sorry, wat kom je gehaast over. Zo ken ik je niet. Ergens heb ik het gevoel dat je alleen voor de centen de politiek in wil’, zeg ik. ‘Dat is deels waar. Ons gezinsinkomen is met mijn werk in de communicatie en HRM niet bijzonder hoog. En jouw aanwezigheid als huisman is leuk, maar levert geen euro op.’

Stilzwijgend duik ik weer achter mijn krant en hoop dat Hildegonda een Kamerzetel verovert voor Nieuw Sociaal Contract. Mijn stem heeft ze.

Wiebe Dooper