Categorieën
Humor Politiek

HILDEGONDA: ‘IK STEM BLANCO, ZEKER WETEN’

Mijn echtgenote Hildegonda volgt de verkiezingscampagne op de voet. Ook verdiept ze zich in alle partijprogramma’s. Toch slaagt Hildegonda er niet in een onderscheidende partij te ontdekken. ‘Ik stem blanco, zeker weten’, vertelt ze.

Aan de linkerkant spreekt de SP haar het meeste aan, maar deze partij stelt zich niet achter Israël op, aldus Hildegonda. GL-PvdA heeft ze, los gezien van goede opvattingen over de klimaatagenda, weinig mee. Ze baalt dat door deze combinatie de aloude sociaaldemocratie bij het grofvuil is gezet.

Volt Nederland vindt ze een overbodige partij van een stel pubers die te dol zijn op Europa en D66 heeft vanwege herhaaldelijk arrogant optreden, ook afgedaan voor Hildegonda.

‘De ChristenUnie is misschien een goede keus voor je. Ethisch, progressief en sociaal’, zeg ik. ‘Vergeet het maar. Sindsdien dat Segers in het voorjaar van 2021 Rutte niet zag zitten als premier en de ChristenUnie toch toetrad tot Rutte IV, ben ik genezen van deze partij’, aldus een zelfverzekerde Hildegonda.

Tijdens de lunch vertelt Hildegonda dat Elsbeth-Mariska en MarieLouise-Carolien, yogavriendinnen van het eerste uur, ook blanco stemmen. ‘Maar je bent toch niet beïnvloed door deze vrouwen?’ Hildegonda: ‘Hoe kom je daar bij. Mijn keuze is gebaseerd op eigen onderzoek, hoor!’

Premier Rutte maakt een ommetje rond het Binnenhof. © Floriske Gerritsma

Jammer genoeg slaag ik er onder de afwas niet in haar bezwaar tegenover de VVD te ontlopen. ‘De VVD zie ik graag niet terug in een volgende coalitie vanwege het wanbeleid van Rutte III en IV. Aangezien een centrumrechtse of rechtse coalitie zonder VVD onmogelijk is, is de gehele rechterflank niet interessant voor me. Dat sterkt mijn gedachte blanco te stemmen’, deelt Hildegonda mede.

Mijn echtgenote heeft een scherpere blik op de politiek dan ik. Straks maakt ze nog kans op een column in een grote Friese krant, die vast wel wat politiek vuurwerk kan gebruiken.

Wiebe Dooper