Categorieën
Columns Gezondheid Politiek Welzijn Zorg

HILDEGONDA: ‘HUGO DE JONGE MOET OP WATER EN BROOD ZITTEN’

Mijn echtgenote Hildegonda heeft het coronabeleid tot in de puntjes gevolgd. Ze is een ferme voorstander van een parlementair onderzoek naar de gang van zaken achter het coronabeleid en de oversterfte hoort daar ook onderdeel van uit te maken. Hildegonda is ervan overtuigd dat een aantal verantwoordelijken voor de rechter gedaagd zullen worden. En: ‘Hugo de Jonge moet op water en brood zitten.’

‘Waarom licht je Hugo de Jonge er alleen uit?’, vraag ik. ‘Hij is degene die bij uitstek de bevolking schrik heeft aangejaagd. Het meest schrijnende voorbeeld zijn de uitspraken in de persconferentie van 26 november 2021, waarin De Jonge als minister van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) samen met premier Rutte het coronabeleid uitlegt’, aldus Hildegonda. ‘Kijk, lees die nog maar eens’, zegt ze erachteraan:

Overal waar de vaccinatiegraad omhoog moet, zetten we alles op alles om de twijfels en de drempels weg te nemen: wijk voor wijk, deur voor deur, arm voor arm. En dat werkt, want nog steeds kiezen wekelijks duizenden mensen voor een prik.‘ (bron: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/mediateksten/2021/11/26/letterlijke-tekst-persconferentie-coronavirus-minister-president-rutten-en-minister-de-jonge-26-november-2021)

Momenteel is Hugo de Jonge demissionair minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

‘Tsja, maar dat mag een verantwoordelijk bewindsman toch zeggen?’, merk ik op. ‘Je bent kil en zakelijk. Of ben je de merkwaardige rol van minister De Jonge in de mondkapjesdeal, die speelt in het begin van de coronacrisis, met zijn partijgenoot Sywert van Lienden nog event vergeten? Dat gaat maar liefst om een bedrag van 100 miljoen euro!’, stelt een overtuigde Hildegonda.

Ik haal de kinderen van school en breng ze thuis. Vervolgens ga ik een eind wandelen en hoor langs de ringweg de sirene van een ambulance. Zeer goede vrienden, die aan de andere kant van de stad wonen, constateren over een veel langere tijd dat iedere dag ambulances met loeiende sirenes voorbij razen. Bij thuiskomst maak ik daar een opmerking over tegen Hildegonda, die thee aan het zetten is.

‘De mensen in de ambulances zijn veelal getroffen door bloedstolsels in de hersenen en rond de hartstreek’, zegt Hildegonda. ‘En wat is daarvan het oorzakelijk relaas?’, luidt wederom een vraag. ‘Dat zal eens precies onderzocht moeten worden, maar er is vermoedelijk een zekere samenhang met corona en/of vaccinaties’, zegt ze.

Pieter Omtzigt. © Jeroen van der Kallen

Tenslotte maak ik nog een opmerking over een aanstaand rechts kabinet met PVV, NSC en BBB, dat door de VVD wordt gedoogd. ‘Omtzigt zal er op aansturen om het falende coronabeleid boven water te krijgen. Ook speelt mee dat hij nog een politieke rekening met De Jonge heeft te vereffenen’, aldus Hildegonda.

‘Een sterke laatste opmerking. Die zit’, zeg ik.

Wiebe Dooper