Categorieën
Columns Humor

Hildegonda heeft lachbuien vanwege de vraag: ‘Waarom kunnen skûtsjes niet zeilen met harde wind?’

Ons huwelijksleven loopt momenteel niet op rolletjes, niet vanwege onmin, maar door enorme lachbuien van mijn echtgenote Hildegonda. Het lachen begint afgelopen dinsdag, nadat ze de volgende vraag ontdekt van de sportredactie van Omrop Fryslân: ‘Waarom kunnen skûtsjes niet zeilen met harde wind?’

‘Wat een geweldig cabaret!’, roept Hildegonda uit. Ze vertelt dat het een opendeur vraag is, die veelal wordt gesteld als er emoties in het spel zijn. Daar breng ik tegenin dat een lichte informatieve vraag betreft, waarop skûtsjeskenner Eelke Dijkstra een correct antwoord geeft.

‘Dat kan jij wel vinden, maar dat is gewoon niet zo. Het is eigenlijk een overbodige vraag. Dat dient de sportredactie te beseffen. Deze redactie vraagt toch ook niet bij windstil weer: Wat is de reden dat het skûtsje niet op voldoende snelheid komt?’, aldus Hildegonda die giert van het lachen.

Hildegonda lacht enorm om de sportredactie van de Omrop.

De sfeer in de huiskamer vind ik een beetje onprettig en daarom besluit ik een frisse neus te halen. Bij terugkomst zit Hildegonda rustig en geconcentreerd achter de laptop allerlei weerkaarten te bekijken. Desondanks zeg ik tegen haar: ‘De sportredactie van de Omrop staat geregeld onder zware werkdruk, vandaar die gestelde vraag.’

Hildegonda kijkt me glimlachend aan. Ze klikt door op een weerkaart en wijst vervolgens zware regenbuien aan op het Sneekermeer en de Goëngarijpsterpoelen, en zegt: ‘Gaan die Omrop-verslaggevers in de volgende uitzending de vraag stellen of je van regen nat kan worden? Of dat ze aan Eelke Dijkstra voorleggen: Praat regenwater ook terug, net als bijvoorbeeld bomen?’ Hildegonda brult het uit, haar zoveelste lachbui.

Ik vertrek onmiddellijk richting volkstuin. Door het regenachtige weer valt er genoeg onkruid te wieden.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1219823/waarom-kunnen-skutsjes-niet-zeilen-met-harde-wind