Categorieën
Anekdotes Cultuur Foto's Literatuur Súdwest

GERARD REVE IN GREONTERP

Clara Walstra richtte de fotocamera op een kunstobject van Gerard Reve in Greonterp. Het vertrek naar Friesland in 1964 van Gerard van het Reve – later noemt hij zich Gerard Reve – kwam vooral door zijn contact met de dichter Nico Verhoeven die vijf jaar eerder in Greonterp een woning kocht.

Gerard van het Reve werd eigenaar van een dubbel woonhuis. ‘Dankzij een plattegrondje bij een van zijn vele brieven weten we precies hoe het dorp er dan bij ligt: links wonen de Lolkema’s, rechts de Hofmeijers met veel dochters, achter de Altena’s met veel zoons en aan de overkant de norse boer Brandsma en het echtpaar Van der Meulen.’ (https://www.volkskrant.nl/kijkverder/ommetjes/routes/reve-in-friesland/)

De Gerben Rijpma Stichting besteedde ettelijke keren aandacht aan het persoonlijke leven en de literaire loopbaan van Gerard Reve. In diverse kringen doen nog allerlei anekdotes de ronde over de auteur. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw sprak ik met Teake Witteveen die in Blauwhuis een café bestierde. De cafébaas vertelde aan mij dat Reve af en toe een borrel kwam drinken. Een keer werd er behoorlijk gedronken. Witteveen was in een royale bui en gaf net zoveel rondjes als de gevierde schrijver.

Hieronder een vers van Gerard Reve:

DAGSLUITING

Eigenlijk geloof ik niets,
en twijfel ik aan alles, zelfs aan U.
Maar soms, wanneer ik denk dat Gij waarachtig leeft,
dan denk ik, dat Gij Liefde zijt, en eenzaam,
en dat, in dezelfde wanhoop, Gij mij zoekt
zoals ik U.

Wiebe Dooper