Categorieën
Columns Fryslân Politiek Sociaal

EEN LEEG DEBAT TELT NIET

Op de FNV-site staat: ‘Groot verkiezingsdebat Fryslân op 11 maart 2023’. De discussie is gepland in de Glinstra State te Burgum en vindt plaats in het kader van de Statenverkiezingen van vier dagen later.

PVV en Forum voor Democratie zijn echter van deelname uitgesloten, waardoor in de aankondiging het woordje ‘groot’ wat overbodig is. De FNV voert in een schriftelijke verklaring aan ‘al jaren het beleid te voeren dat partijen die in hun uitingen haat zaaien of discrimineren op grond van afkomst of levensovertuiging niet worden uitgenodigd voor hun debatten’, schrijft Omrop Fryslân.

Als de FNV bij het besluit blijft, weigeren CDA, VVD, ChristenUnie, BBB, BvNL en PvdD aan het debat mee te doen, aldus de Leeuwarder Courant op woensdag 1 maart. Ook Provinciaal Belang Fryslân heeft zich inmiddels gedistantieerd.

Johan Talsma, lijsttrekker van BVNL Fryslân, doet op WâldNet een opmerkelijke uitspraak over discussieleider Eelke Lok: ‘It is gewoan de Eelke Lok sjow. De man hat in gruwelijke hekel oan ús, tink ik.’ Een weinig intelligente uitspraak van Talsma. Eelke Lok is namelijk uitstekend in staat een dergelijk debat te leiden.

De FNV heeft zich voorgenomen het debat te laten bestaan uit vijf onderwerpen: goed werkgeverschap, energietransitie, openbaar vervoer/Lelylijn, wonen en arbeidsmarktbeleid. Hopelijk krijgt de organisatie het alsnog voor elkaar alle partijen aan de discussietafel te krijgen. Een leeg debat telt gewoon niet.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen

https://www.fnv.nl/regio-noord/nieuws/groot-verkiezingsdebat-fryslan-op-11-maart-2023

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1196699/pvv-en-fvd-geweigerd-bij-fnv-verkiezingsdebat-in-burgum-andere-partijen-zeggen-af

https://lc.nl/friesland/Deel-provinciale-partijen-laat-FNV-debat-schieten-28276003.html

https://www.waldnet.nl/wn/nieuws/74082/PVV_en_FvD_uitgesloten_bij_verkiezingsdebat_in_Burgum.html