Categorieën
Boeken Cultuur De Fryske Marren Fryslân Geschiedenis Natuur en milieu Onderzoek Súdwest

DE TIID: Vrijdagavond 8 september het verhaal over het landschap van Midden – Fryslân

(tekst: de Tiid)

Als onderdeel van Vrijdagavond verhalenavond wordt op 08 september om 19.30 uur het verhaal verteld over het landschap van Midden – Fryslân. Het gebied rond het Sneekermeer is uitermate interessant om te wandelen, te fietsen en, natuurlijk, om te varen. Zowel bewoners als toeristen kunnen er hun hart ophalen. Water, oude steden, intieme dorpen, rijke natuur – het is een mooi en inspirerend gebied voor inwoners en toeristen.

Gericht op deze bezoekers is onlangs bij de Friese uitgeverij Wijdemeer het boek Om De Meer. Mens, cultuur en landschap rond het Sneekermeer verschenen.
In het boek wordt beschreven hoe het landschap van Laag-Fryslân is ontstaan, hoe mensen zich daar een bestaan hebben opgebouwd en hoe de geschiedenis van dit gebied zich in de loop der eeuwen heeft ontrold.
Veenontginningen vanaf de tijd van de Romeinen, het ontstaan van het Sneekermeer (Lang zo oud niet als u misschien denkt), de tijd van de Friese Vrijheid en de ontwikkeling van de moderne landbouw, handel en industrie – het komt allemaal in het rijk geïllustreerde boek aan de orde. Ook de Friese binnenscheepvaart en de opkomst van de watersport, drager van het toerisme in Midden-Friesland, worden beschreven.
Niet onvermeld mag blijven dat in Om De Meer ook vooruit wordt gekeken. Wat betekent klimaatverandering voor het wonen, wat is het probleem van het veenweidegebied en hoe wordt gewerkt aan de bescherming en verbetering van de natuur in deze regio?

Tijdens zijn lezing op vrijdagavond 8 september zal de auteur van Om De Meer, dr. Hans Koppen, aan de hand van beelden en verhalen het gebied beschrijven en zo de toehoorders laten ervaren wat de achtergrond is van wát ze in het lage deel van Friesland met eigen ogen kunnen zien. Want bedenk: méér weten is méér zien en méér zien is meer van het landschap genieten.

Er zijn beperkte hoeveelheid plaatsen beschikbaar, meld je aan voor dit verhaal. De toegang is gratis. Aanmelden kan via www.detiid.nl/agenda

Als onderdeel van Vrijdagavond verhalenavond wordt deze avond mede mogelijk gemaakt door dr. Hans Koppen in samenwerking met Cultuur Historisch Centrum De Tiid in Bolsward.