Categorieën
Cultuur Humor Niet gecategoriseerd Sneek Súdwest

DE BSA WAS GEEN EENDAGSVLIEG

Tientallen Sneekers verzorgden het mogelijk maken van de twintig Bonte Sneeker-Avenden. Foyermanager Klaas Visser, productiemanager Sjack Bouma en souffleur Coby Sluyter waren bijvoorbeeld drie vertrouwde namen achter de schermen.

De Putkapel wist op de allerlaatste avond van 30 maart 2022 met swingende muziek de zaal in juiste stemming te brengen voor het toneel van Heabeltsje, Molly, Swerius en Wietse. Een bijzonder gewaardeerd optreden was dat van zangeres Maaike Kampen.

Decorbouwers

De broers Pierius en Wiebe van Solkema waren verantwoordelijk voor de decorbouw en het wisselen van de decors tijdens de korte onderbrekingen van de diverse acts. ‘Decorbouw doen we zelfstandig naar aanleiding van de opdrachten die we van de regisseur kregen ‘, zegt Pierius. Volgens hem heeft de BSA twintig jaar kunnen bestaan door de ‘succesvolle formule die laagdrempelig was en er een leuke ploeg was om mee samen te werken’. 

Dichter Marten Visser

De opmerkingen van Marten Visser, die in 2019 als dichter optrad, sluiten daarbij aan: ‘De BSA kenmerkte zich door een veelzijdig aanbod van muziek, zang en toneel toegespitst op de lokale actualiteit, overgoten met humoristisch commentaar. Dit maakte het aantrekkelijk voor een breed publiek dat zichzelf in dat geheel herkent als Sneeker.’ 

Marten Visser

Visser vond het een geweldige ervaring om als dichter zeven keer in een meestal uitverkochte zaal op te treden. Als dichter en muzikant staat hij geregeld op diverse podia en zegt ‘dat de organisatie van de BSA op professioneel niveau functioneert’. Volgens Visser is er behoefte aan een nieuw soort van BSA, maar dan op kleiner en beperkter niveau, die uitgevoerd wordt in buurthuizen en verzorgingstehuizen.

Tekstschrijver Matthie Silvius

Matthie Silvius, ook bekend als Molly, verzorgde de samenstelling van de teksten in de BSA. ‘De teksten schreef ik naar aanleiding van het thema dat we met elkaar bedachten tijdens de brainstormsessie. Meestal is er één verhaallijn, soms ook meerdere kleine verhaallijntjes’, zegt ze. En doordat de rolfiguren bekend zijn, weet je welk personage bepaalde tekstfragmenten krijgt toebedeeld, aldus Matthie. Overigens werd de tekst, die Heabeltsje voorlas vanuit de stoel door Yede van Dijk zelf geschreven.

Vertrouwd beeld van de BSA ‘an de groëntekar fan Wietse Wurtel anne Stienklip’. © Teater Snits

Humor stond centraal in de BSA. En die ligt inderdaad op straat, vindt Matthie. De humor moest afgeleid zijn wat voor de Sneekers herkenbaar was en ontleend aan alledaagse gebeurtenissen. Het publiek werd een spiegel voorgehouden, ‘zonder besef dat ze vaak om zichzelf of eigen situaties moeten lachen: dat leek het meest aan te slaan’, licht ze toe.

De kritische noot ontbrak zeker niet in de BSA. In de laatste editie werd de inmiddels vertrokken gemeentesecretaris Pieter Zondervan genoemd vanwege zijn vriendjespolitiek aan de Marktstraat.

Matthie Silvius is van mening dat door de gemeentelijke herindeling de politiek steeds verder van de burger af is komen te staan. ‘Groter is niet altijd beter. Ik denk niet dat we de burger echt meer politiek bewust hebben gemaakt, want alles versnippert. Vroeger kenden we vanuit de BSA wethouders bij naam, maar tegenwoordig niet meer.’

Begin BSA

De Bonte Sneeker-Avenden groeiden in ruim twintig jaar uit tot het ‘geweten fanne stad Sneek’. In 2000 ontstond bij Teater Snits een geldtekort na de uitvoering van het openluchtspel in de Kolk. Het bestuur stelde in overleg met Yede van Dijk vervolgens voor om een Bonte Avond te organiseren met als doel het financieel verlies te vereffenen. Wat begon in het klein, groeide uit tot zeven jaarlijkse voorstellingen die in Zalencentrum Van der Wal, de Walrus, een wokrestaurant en Theater Sneek over ruim twintig jaar werden opgevoerd.

Heabeltsje, Molly en Thierry Kamminga met ‘de postkoade-aksie anne Stienklip. © Teater Snits

Yede van Dijk onderscheiden

Van Dijk werd voor zijn verdiensten als onder meer de vertolking van Heabeltsje, ook bekend als frou de Jong ‘fanne Stienklip’, op zaterdagavond 28 maart in Theater Sneek benoemt tot Lid in de Orde van Oranje Nassau door burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân.

WD