Categorieën
Mondiaal Nederland Onderzoek Politiek

‘Communistische Partij heeft grote invloed op Chinese weekendscholen in Nederland’

(tekst: NOS)

De Chinese Communistische Partij heeft de afgelopen jaren steeds meer invloed gekregen op Chinese weekendscholen in Nederland. Dat concluderen Follow The Money (FTM) en RTL Nieuws na onderzoek. De scholen krijgen gratis lesboeken van de Chinese overheid en organiseren cursussen voor leraren en kampen voor leerlingen in China.

Er zijn 28 Chinese weekendscholen in Nederland, waar elke week ongeveer 5000 Nederlandse kinderen tussen de 5 en 18 jaar les krijgen. Het zijn vooral taal- en cultuurlessen, meestal met een Chinese achtergrond. Op een aantal scholen wordt ook Chinese aardrijkskunde en geschiedenis gegeven.

Deze weekendscholen zijn aangesloten bij een koepelorganisatie die volgens FTM en RTL nauwe banden heeft met de Chinese ambassade, en een ministerie dat controle wil uitoefenen over iedereen in het buitenland die als Chinees wordt beschouwd door de Chinese overheid. Dit zogenoemde United Front Work Department gaat bijvoorbeeld oppositiegeluiden tegen en probeert de wereldwijde opinie over China te beïnvloeden.

Leest u verder via: https://nos.nl/artikel/2503222-communistische-partij-heeft-grote-invloed-op-chinese-weekendscholen-in-nederland