Categorieën
Columns

BIJNA BRANDZALF

Deze luid en alom aangekondigde dag moet verschroeiend zijn. Alle media zijn nergens anders op gefocust. Het RIVM heeft een Nationaal Hitteplan ingezet. Zonnebrandcrème is uitverkocht. Stranden zijn leeg, omdat badgasten levend verbranden. Als de temperatuur onverwacht nog een graadje stijgt, overweegt Rutte IV brandzalf uit te delen.

Weerman Jan Pelleboer uit Paterswolde maakte het weerpraatje in de jaren zeventig populair. Hij verzorgde dat onder meer voor Radio Noord en Tros Aktua. Op Omrop Fryslân werd geluisterd naar weerman Hans de Jong uit Gorredijk, die minder overdreven acteerde dan zijn Groningse collega. Erwin Kroll begon bij de NOS vanaf 1986 het weer te presenteren. Ook hij mocht graag overdrijven. De dit jaar overleden weerman Piet Paulusma ligt nog vers in het geheugen. Gelukkig hebben we in Friesland weermannen als Klaas Ybema en Dirk van der Meer.

Sneeker weerman Dirk van der Meer.

Mensen die vandaag dagdiensten draaien kunnen last van de hitte ondervinden en mensen die het gauw benauwd krijgen. Ook lijkt het me een beetje lastig voor ouders met jonge kinderen die zich moeilijk kunnen vermaken.

Het ontlopen van gezeur over het weer is les 1. De les die daarop volgt is gewoon binnen blijven. Ook gaan we allemaal dood. Maar vandaag nog niet.

Kondigt Rutte IV nog de uitgifte van brandzalf aan?

Wiebe Dooper