Categorieën
Politiek Súdwest

Bertus Walsma verlaat raad van Súdwest

Bertus A. Walsma van GBTL (GemeenteBelangen-TotaalLokaal) stopt als raadslid en fractievoorzitter in Súdwest-Fryslân. Hij neemt in de raadsbijeenkomst van 10 november 2022 afscheid van de gemeentelijke politiek.

Walsma debuteerde in 2002 als raadslid in Wymbritseradiel. Hij bleef politiek actief in de raad van deze gemeente tot aan de fusie van Súdwest-Fryslân in 2011. Drie jaar later, in 2014, werd ‘de draad én de raad weer opgepakt’ in Súdwest, waarna twee raadsperioden volgden.

Walsma voert diverse redenen voor zijn vroege afscheid aan: ‘Ik zou eigenlijk al afscheid nemen vóór de verkiezingen maar om diverse redenen heb ik besloten om hier toch als lijsttrekker aan mee te doen. Uiteraard wel met de intentie om nog een periode van vier jaren te voltooien.’ En: ‘Ik kan dan ook niet meer het plezier opbrengen om nog verder gemotiveerd mijn taken als volksvertegenwoordiger uit te voeren.’

Hij kijkt terug op bijzondere en verrassende gebeurtenissen, zoals de teloorgang van de Nooitgedagt-fabriek in IJlst. En een gemeentelijk fusieproces dat een verrassende wending kreeg met uiteindelijk zeven deelnemende gemeenten.

Peter Walinga, als eerstvolgende kandidaat op de kieslijst, is bereid gevonden om de vertrekkende als raadslid te vervangen ‘al vindt er uiteraard nog wel een gebruikelijk vooronderzoek plaats’. Walsma blijft aan als fractieondersteuner en bestuurslid van GBTL.