Categorieën
Geschiedenis Súdwest

Berging Lancaster op het IJsselmeer afgerond, meer stoffelijke resten gevonden

Het ministerie van Defensie heeft de berging van Lancaster ED603 op het IJsselmeer afgerond. In totaal is zo’n 40% van het toestel geborgen en daarbij zijn ook stoffelijke resten gevonden. En inmiddels is Leemans Speciaalwerken begonnen met het opruimen van de bergingslocatie, aldus de gemeente Súdwest-Fryslân.

De gemeente beweert dat de berging voortvarend is verlopen en al vrij snel in het bergingsproces kon gemeld worden dat er stoffelijke resten waren gevonden. “Tot op de laatste dag hebben we stoffelijke resten gevonden. Op dit moment kunnen we niet zeggen of we van alle vermiste bemanningsleden stoffelijke resten hebben gevonden”, laat Hubert Schuncken, stafofficier vliegtuigberging van het ministerie van Defensie, weten.

De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) gaat de stoffelijke resten onderzoeken. Daaruit moet blijken of de vermiste bemanningsleden gevonden zijn of niet. Het is dus nog afwachten. De gemeente hoopt de nabestaanden binnenkort daarover te berichten.

De berging leverde daarnaast ook bijzondere vondsten op, zoals één van de wielen, de boordradio en één van de pilotenstoeltjes. “In totaal hebben we zo’n 40% van het toestel weten te bergen, de rest was niet aanwezig”, aldus stafofficier Schuncken.

Eind september heeft de berging nog wel een week stilgelegen in verband met de harde wind op het IJsselmeer. In de twee weken daarna zijn dus nog verschillende wrakstukken geborgen en stoffelijke resten gevonden. Het verhaal over de bemanningsleden van Lancaster ED603 en de laatste, fatale vlucht en meer informatie over de berging is te vinden op www.geborgenverleden.nl