Categorieën
Commentaar Dieren Natuur en milieu

BELRONDJE DASSENBURCHT

Tussen 2006 en 2009 werd mij verteld dat er een dassenburcht zat aan het spoor bij Molkwerum. De mededeling was afkomstig van een natuurliefhebber die de omgeving op zijn duimpje kende. Vorige week werd wederom door iemand bevestigd dat de burcht er vijftien jaar zit.

Op 14 maart schrijft Jan Lighart op lc.nl dat de dassen reeds zeven jaar op deze locatie aanwezig zijn. Harrie Bosma van Zoogdierenwerkgroep Fryslân, hij was ook adviseur van ProRail, zegt minstens acht jaar.

Vandaag, 23 maart, bel ik met circa tien mensen uit de Súdwesthoeke om de tijdslijn nauwkeurig na te slaan. Enkele personen weten van niets en een tweetal herhaalt de jaartallen uit de media. Gelukkig zijn er twee bronnen die de genoemde vijftien jaar bevestigen.

Recent kwam ProRail in actie, maar al die jaren daarvoor maakte de spoorbeheerder zich niet echt zorgen over de dassenburcht en de gevolgen daarvan voor de spoorlijn en het treinverkeer, terwijl op de eigen site staat: We nemen ook maatregelen om dieren uit de buurt van het spoor te houden.

Ook vertelt woordvoerder Alders Baas van ProRail aan de Omrop dat de situatie van de dassenburcht bij Molkwerum ‘een leermoment’ betreft. Da’s aardig van hem.

BREKT.NL publiceert binnenkort meer over dassenburchten en het optreden van ProRail.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://lc.nl/friesland/sudwest-fryslan/Dassen-onder-spoor-bij-Molkwerum-moeten-naar-kunstburcht-28300207.html

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1199701/dassenburcht-maakt-treinverkeer-bij-koudum-molkwerum-maanden-onmogelijk

https://www.prorail.nl/over-ons/wat-doet-prorail/natuurbeheer/dieren