Categorieën
Columns Politiek

WELKE POLITIEKE ZET MAAKT PIETER OMTZIGT?

Pieter Omtzigt vormt in de Tweede Kamer een eenmansfractie. Het is afwachten welke politieke stap hij maakt. Richt hij een zelfstandige politiek partij op: Nieuw Sociaal Contract? Keert hij via een sluiproute terug bij het CDA? Of ligt zijn politieke toekomst bij de Boer Burger Beweging van Caroline van der Plas?

In Súdwest-Fryslân beschikt Nieuw Sociaal, die grotendeels het gedachtengoed van Omtzigt aanhangt, over twee raadszetels. Arie Maarten van der Veen wijst in de 1800ste column in De Heraut op de start van Nieuw Sociaal in Barneveld, Amersfoort en Woudenberg. ‘En Pieter Omtzigt ? Kom in actie en laat van je horen. Nederland wacht op jouw signaal’, schrijft Van der Veen. Om een solide partij van de grond te krijgen is een goed kader nodig. Ik twijfel eraan of Omtzigt dat in landelijk opzicht vroegtijdig voor elkaar krijgt om succesvol aan de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2023 mee te doen; laat staan met eventuele landelijke verkiezingen als Rutte IV valt.

Een terugkeer van Omtzigt naar het CDA is natuurlijk klein, maar behoort desondanks tot de mogelijkheden. De partij zal Omtzigt behoorlijk tegemoet dienen te komen. Allereerst lijkt me samenwerking met Hoekstra en De Jonge uitgesloten. Inhoudelijk krijgt het CDA door Omtzigt een veel socialer profiel en wordt – wederom – een partij die vanuit waarden en normen handelt. Bovendien beschikt het CDA over een krachtige en goede organisatie, een wetenschappelijk bureau en een sterk intern ontwikkeld netwerk van bestuurders. Uiteraard kleven er nadelen aan een terugkeer, want hoe geloofwaardig is dan het CDA en Omtzigt zelf? Een terechte vraag. VVD, D66 en een groot deel van de pers zullen smalen. Maar het huidige politieke podium is chaotisch. Op een bepaald moment kunnen eerdere tegenstellingen in een zeker evenwicht bij elkaar komen. Vanuit die gedachte is terugkeer wel degelijk een serieuze optie.

Jan Dijkgraaf is voorstander van Omtzigts aansluiting bij BBB. Op het eerste gezicht lijkt dat aantrekkelijk, maar welke kansen heeft Omtzigt binnen deze verrassend snel groeiende partij? In ieder geval zal hij genoegen moeten nemen met een plek achter Caroline van der Plas. Daarnaast is Omtzigt geen populistisch georiënteerd politicus en een dergelijk sentiment komt hij wel tegen bij BBB. Toch is een eventuele overstap naar BBB zeer verrassend. De partij krijgt met Omtzigt in de gelederen een sterker inhoudelijk cachet en de nodige parlementaire ervaring erbij. BBB met Van der Plas en Omtzigt vormt sowieso een bedreiging voor de tot op heden onaantastbare toppositie van de VVD.

Wiebe Dooper